intern 做到好無力

13 回覆
1 Like 5 Dislike
雖然我唔係第一次做intern,住呢度真係好無,講下背景先,依一份工呢一科本來都唔想做同讀,係冇得揀先揀,以前個分應該都叫唔錯都有全科第三,以前讀ive嗰陣都做個intern 嗰陣都做得幾開心,仲透過intern攞咗萬五蚊船,依家入咗某工程科,本來都唔想讀㗎喇,屋企個老坑一聽都唔讀就想跳樓咁款,咁就繼續讀落去啦,啲嘢其實都唔係好識,讀到勁無力,到intern揀咗某間公司,個supervisor有長期唔喺度畀啲guideline又講啲唔講啲,我都盡我所能去理解去學去做,為咗咁平日返到屋企都係睇相關嘅片淨係瞓五個鐘頭去學去做,但係老細不斷否定我做我嘅嘢但係又唔畀任何advice, 啱啱做咗個殘廢餐嘅draft,因為要交佢畀其他dept,想攞意見睇下做成點啦,咁我都預咗佢都淨係屌我,最尾仲講咗句冇嘢好講,話我日日淨係hea鳩佢,有乜理由人哋做到你做唔到。

其實我依家真係好迷惘,我咪要真係跳樓證明我根本就冇hea佢,事實上我連遺書同埋plan都已經寫好,比每一個親人嘅遺書都完成,睇下幾時搵個藉口執行,依家喺度鳩噏咁耐其實都係想比下咁多位巴絲屌醒

屌你老母
依家D 後生抗壓能力係咪真係咁差??
開口埋口都話跳樓
又一個做煙腸做到話要跳樓
係咪香港後生仔條命特別賤
唔會intern都做唔掂要跳樓掛,希望你係有情緒病啦,食藥睇醫生睇下攪唔攪得返。如果冇情緒病,咁都要跳,真係無語問蒼天
你好!
在你的文字中感受到你正面對着很大壓力和痛苦。自己一個人承受着,真的不易。如果你不介意,讓我們陪伴你一會,好嗎?
你可以進入網站內的『Chat窿』 https://chatpoint.org.hk/ (星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),和我們的義工傾傾吧。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!
咁姐係有乜理由人哋做到你做唔到?
為左個無親屬血緣關係既人 你諗咁多野...
如果你第日做full time仲點搞
D management不嬲都覺得自己下屬廢
佢自己勁哂 其實佢自己咪又係比人屌到上呢個位
到佢上到位咪學埋以前D老細衰野屌返人轉頭
你愈介意佢愈開心仲鞭多你幾下
竟然佢都話到你日日hea佢,即係就算你認真佢都係當你hea,咁點解你唔真係hea佢呢,反正冇分別而你自己又好過
我以前煙腸都係影下印架咋喎

EXCEL, FILING個D 不輪大小一律做半日以上

樓豬唔駛咁上心做啦, 煙腸姐WFC
其實又真係有不過驚影響取錄冇同佢講
多謝巴打,其實intern只係其中一個因素,更加多一係其他事情
Bless u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞