狗狗臨走前 係屋企定醫院走 緊唔緊要

8 回覆
5 Like 2 Dislike
狗狗身體有事,用左幾日時間 決定做手術 (因為個手術本身都好高風險, 唔做=等死)
但手術完 情況都唔樂觀,住緊第3日ICU,雖然有某d指數係轉好
啱啱收到電話, 指有機會會轉差得好快
究竟應唔應該帶佢返屋企?
帶佢返去= 放棄左最後一絲機會救佢,但佢臨走個時都可以係屋企 無咁驚
唔帶佢返去= 有機會佢走個刻都係同藥/陌生環境 一齊過
香港啲獸醫全部都係呃錢架啦,入得醫院都係死路一條仲要咁大件事,
接佢返去,陪伴住佢啦,醫院探病都唔多時間啦
其實我唔明白點解探病時間都係咁小
寵物有事, 最需要一定係屋企人既陪伴⋯
如果都冇咩可以做到就帶佢返屋企 狗狗有安全感啲 你又可以陪佢去到最後
香港獸醫睇吓去邊間啦
大部份都係屈錢
要你隻狗留醫
然後要佢做好多測試
做每一樣嘢都係為咗錢
埋單萬幾二萬銀一日

最後搞到動物好辛苦
你不如留佢喺屋企安安樂樂算啦
隨時命會長啲
對狗狗嚟講,睇到你同你屋企人最緊要。
老狗?
如果佢壽命係要走到終結

帶佢返屋企有家人陪佢走最後一程
我會覺得好過係醫院冰冷咁孤獨咁走
始終醫院通知得你果時
可能你飛的途中都已經miss左最後一面

不過前提係狗狗已經明顯醫唔好

*利:我隻狗係全家人陪住佢屋企咁走
但由決定做手術前個刻,其實都係想交比天幫佢,相信奇蹟咁,因為個手術本身都高風險,但如果帶佢返去,好似有d自打嘴巴咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞