[季候鳥] 夏天就到,速成增肌要決你知幾多?

5 回覆
0 Like 3 Dislike
轉貼

準備定操肌要長年刻苦心態先啦

認真,操好身材冇捷徑,一係就食藥練用健康換肌肉量,但健康無價,風光十年換來中老年五勞7傷變藥煲半殘完全唔值得架

最快速增肌要決就係要識操同勤力食訓操決一不可,新手完全冇操過肌,極限值係一個月可以有近1kg純肌肉增長,理論上一年可以增10kg純肌肉 ,但真實情況係完美食訓操環境下先做到,你要返工唔係全職健美根本做唔到,淨係2個鐘食一餐,深層睡眠8小時,除左操肌冇其他勞動性工作比肌肉完全休息,所以打工仔新手極限純肌肉增長值我估第一年得5kg,之後每年減半,所以基本上操到身材有返咁上下肌肉量既人都要3~5年時間,仲係要bulk狀態唔可以cut,
呢種係計識食訓操既人都要5年時間,唔識操你就算操5年都係增脂多過增肌,就係健身房9成肥腫人士

所以速成增肌第一步,你就要打好基礎,做好動作同發力先有得傾落去
簡單講,食瞓操,將健身慢慢融入生活。

第一樣最多人犯健身錯處就係: 太著重大重量
操肌舉鐵肌肉既運用就係主動肌、協同肌及拮抗肌,而家係要主力練主動肌練胸就練胸練背就練背,協同肌就係輔助完成動作既肌群,一個良好肌肉訓練正確慨念應該係:
主動肌全力抗衡機械張力,協同肌輔助完成動作,控制拮抗肌唔好比佢出嚟幫手借力,

但當做一個大重量自己身體覺得完成唔到有危險,身體安全機制就會運用埋協同肌及拮抗肌幫你完成動作,即係成日講借力
推胸會借手臂同膊力,拉背會借手力同腰力,你哋諗下推胸長期用左手臂同膊力完成動作,胸肌會唔會可以好好發展?你推得重唔代表胸肌練得好,可以9成力量去左手臂同膊力,而胸只食到一成咁點練得好?
仲有你練胸練唔到胸變練左手臂同膊,咁練之後點樣練手臂同膊?硬拉又係勁多人插幾餅咁夾硬拉上去,d力去哂腰手腳個背都唔會食得應,長期咁練根本唔係練你想練個舊肌肉,而係咕哩死力搬貨咁真係練力only架
夏天到左巧耐
思兄做開咩動作操core?
呢個

冇操好耐, 以前就dip bar leg raises, mountain climbers .......

宜家冇特別做, 其實有好多動作用緊core
除非要好靚側腹, 人魚.....另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞