[本土文化]廖孖記 無論如何都係 本地百年老牌。

15 回覆
4 Like 21 Dislike
賣乾炒牛河使唔使飬埋隻牛?
大家手上嘅iPhone又係咪蘋果自己生產?
公道講句,今時今日有咩舖頭唔係轉做預製件先?!

建議大家聽多啲唔同嘅KOL例如細良太后就明白點解 廖孖記 喺被迫執笠。

仲有KK教授都有唔錯嘅見解

希望大家多啲聽吓唔同嘅意見
轉移視線 農夫山泉
K Kwong真係好煩
K Kwong佢係化學PhD

唔係Biochem PhD

呢單嘢係biochemistry ,要揾返牛河博士解釋先夠權威
勁落防腐劑咪冇菌囉
有batercia 同pathogen 係兩回事
微生物搵袁國勇
K Kwong算把啦
如果啲菌係大腸桿菌又收唔收貨
反正佢都唔理 好菌壞菌 見菌就食
啲蠟包菌其實係儲存環境污糟姐

成件事根本唔關百年品牌香港製造事

係老闆娘太搶口又唔認錯出事

一開波講外地來貨
香港做古法秘方調味
而家傳統方法適應唔到天氣
之後會試吓用符合衛生既方法出新口味咪得
腐乳成棟唐樓都係佢既唔做好正常
昨晚食完係幾好食,腐乳黎講
係microbiology 。

Biochemistry studies chemical processes at cellular level.
我讀U嗰陣microbiology只係一個3、4個credit嘅course (introductory level)

要解釋隻菌點嚟加上點解隻菌對人體有害我諗biochemistry 同microbiology 嘅知識都需要?

只不過香港好似冇degree / phd in microbiology?

我都係留返俾啲專業人士解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞