馮盈盈以優異成績港大碩士畢業 手抱鮮花狂擺Pose大曬白滑長腿

283 回覆
277 Like 196 Dislike
其實都叻既
師兄好勁18碎係美帝MIT攞PhD呀
識人2nd low入到hku biomed mphil
第二年升phd
利申undergrad
rpg先冇,但會rate份thesis
差好遠啦ching
講到Martin 無負出咁
你個低b妹當時一樣傷害Martin 啦

仲有你個抑鬱 你個b 係同Martin 分手好多年後先有,唔好瀨落Martin到啦
識人就算啦,我夠識Bill Gates大學未畢業做過全世界首富
識人2nd low入到hku biomed mphil
第二年升phd
利申喺hku某biomed lab做咗一年 成個lab都知依件事
喺hku某biomed lab做咗一年 成個lab都知依件事
利申喺沙宣讀緊 洗唔洗show張dean list俾你睇
邊個
on9佢今年HKU大學畢業呀
tpg同mphil含金量差好遠 你個example support唔到你個觀點wor

tbh mphil admission只要meet到gpa professor又肯收就得 但graduate又要寫thesis又要oral defence難度係高過tpg好多

你淨係講佢2nd low 但佢research experience呢?publications呢?academia嘅connection呢?
no offence 介唔介意share下點解你覺得本地tpg同mphil一樣廢
我上面只係講admission criteria 唔係講佢讀嘅野
tpg同mphil嘅admission criteria下限係差唔多低 入到唔代表d乜
就算本科爛gpa 只要同prof friend底 或者喺佢個lab做一排有正常表現 prof多數收
入得mphil就多數第二年升phd
以上係班rpg同我講
至於讀嘅難度 一個純讀書一年 一個做幾年research 兩者冇得比較
你話defence同thesis嗰d 正常發揮唔會過唔到 個prof一定guide住你
廢唔廢唔係睇入到tpg定mphil
mphil/phd出到好嘅paper咪勁 幾年都出唔到一份咪冇咁勁
咁其實無論mphil/phd/香港/英美都係咁 申請rpg一定係connection最重要

hku med fac有內部文件list晒直升mphil/phd最minimum嘅gpa requirement 太低meet唔到 graduate school係絕對唔會收 但有機會可以靠tpg駁上去

至於可唔可以transfer去phd就睇committee點 不過聽講正常research有progress老闆肯support應該唔太難

我之前係台灣讀medic 依家係johns hopkins讀public health 大學covid前有嚟沙宣research attachment過兩次 依家亦都同緊hku med fac啲lab有合作 我唔覺得香港嘅mphil差過其他地方 而且某程度嚟講apply土砲mphil難過土砲phd 但當然如果考慮以後容易攞教職都係出去讀好啲
唔係㗎 好多prof由得你自生自滅㗎
hku mphil至少要2nd up 依個網上有寫
內部文件最低幾多就唔知
攞教職外國讀會好d 本地rpg要自己夠productive先出到頭
sad but true
土砲phd入得返faculty嘅都係天選之人
人地普通影張畢業相自己share下姐
上面d留言做乜事 衰撚過小粉紅
有咩咁勁,phd先講啦
去大學做lecturer 但fyy又未夠班
phd去外國讀唔難
點唔尊重, 咁應該點著先啱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞