[Indie Game 遊戲開發]《佳仔去台灣》暨 業餘GameDev交流討論

7 回覆
11 Like 2 Dislike
我寫咗隻 Web Game《佳仔去台灣》,遊玩時間約10分鐘,得兩隻Boss。

背景介紹:佳仔已經俾牧師收埋咗廿八年,命不久矣。彌留之際,盜夢者終於喺深山搵到佢,幫佢完成最後嘅義務 - 去台灣。

網址:https://cowmoomoooooo.itch.io/totaiwan
密碼:721

Q&A

(1)點解揀佳仔做主角?
我細細個係打機學歷史,所以用返歷史做主題,回饋社會。今次整2D動作遊戲,有戰鬥系統就免不了死人。而呢段歷史入面,最適合死嘅係佳仔同毅進仔。

(2)係唔係想掠水?
暫時未。呢個Project係練手用,試試點樣實行各種遊戲機制,等我練完再整商業遊戲。不過平日要開工,唔知幾時練完。

(3)抄咗邊隻Game?
角色係自己畫,場景同音樂係用買返嚟嘅 Assets 砌出嚟,戰鬥機制係參考古董遊戲《永遠的伊蘇》同近年嘅Rogue-like Game。我對自己嘅定位係Programmer,希望大家體諒美術同文案比較垃圾。

(4)揀呢個主題,驚唔驚出事?
咁要靠連仔保護會員資料。另外 Game Setting 係夢境,純屬創作,當然唔會符合史實。

(5)點解咁睇唔開,放作品上連登?
之前我有玩 itch.io 嘅 Game Jam,感覺上參加者都定位自己做「藝術家」,注重遊戲氛圍而唔係娛樂性,所以我收唔到有意義嘅意見。希望各位可以集中批評隻Game有咩唔好玩,等我可以修正開發方向。

(6)佳仔好短,玩一陣就收皮。點解牧師可以玩幾年,我哋玩得10分鐘?
呢個Project係用嚟測試遊戲機制,得兩隻Boss,冇乜點做Level Design,所以正常10分鐘爆機。我預計8月31日會有一次更新,加入新關卡同機制,之後再諗繼唔繼續開發。
歡迎各位評論
如果你都有寫Game,可以放你嘅作品上嚟(半成品都得),我會盡力俾意見 。
如果多人嘅,我可以喺 itch.io 開個private game jam俾大家交流吓。
如有類同
實屬巧合
Lm 樓主好有心
推一推 Post

雖然冇乜人玩,但係我會繼續開發,反正呢個 Project 嘅主要目的係儲唔同遊戲機制嘅 C# Script/Unity Assets。
下次更新:8月31日
新增第一關第三節「地鐵」
新增機制:玩家角色上 Buff/ Debuff,持續傷害,召喚物(自動攻擊)

其實我唔太滿意第一關。近戰嘅打擊感太難整,唔適合做主要攻擊手段,所以我加咗追蹤/大範圍遠攻,最後搞到隻 Game 不倫不類。如無意外,「地鐵」係第一關嘅最後一節。第二關會係雙軸射擊,避開近戰嘅問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞