原來香港唔洗學歷一個月都搵九萬,仲邊會有窮人

203 回覆
49 Like 374 Dislike
8-做完收工

屌你老母如果8-做第2朝8咪唔洗收工?
通常寫簡單工作都唔會係簡單
寫到明厭惡性應該真係好撚kam
9噸車喎,一公里油錢起碼$5啦 當你一日跑150公里, 一個月油錢起碼都2萬3
88000 唔係好多錢,計埋泊車其他雜項,實際落袋可能得4皮左右
應該話
樓主點解覺得而家年代學歷咁重要?
除左專業執業資格嘅學位
88000包唔包埋車?
要自己俾既就免了
我10000$ 都做
條友畢業都係萬零蚊
收得廚餘
99.9%正苦油水外判
好明顯係總之我每個月畀 $8萬8 你
你 出車出司機(兼搬運) x9
「你自己死掂佢全包價」啦!
識影分身咪得
搵九架,擺明已經食左一浸啦
8萬8要9架9噸車?
佢唔係想搵人打工,佢係想搵判頭
分分鍾佢已經係2,3判,想搵3,4沙判上判
睇樓主個西款唔係弱智就係低能
咁輕鬆88K仲唔快啲去做?
驚你個撚樣1號牌都考唔到
佢單野咸還佢單野咸 不過油費個度你吹大左了

其實真係唔洗 柴油$6 1L
你咁計1L 油淨係行到1.2km 我真係想問下你架9噸車點揸
公司用開24噸1L 少都跑到3km
講左200個po 得我一個係行內人

佢呢單野$88000係好咸 但我覺得新手乜都唔識都可以做住先
之後自己再接其他生意 再慢慢飛起佢就得

同埋收垃圾廚餘唔好用貨Van 比啦唔該,2號牌係公廁牌同埋又車細易揸 唔係厭惡性工作
所以大把傻鳩牛奶仔入行搶生意
收垃圾廚餘係大把生意無人接呀

呢行你除左幫碧瑤 根記甚至做政府食環 (最舒服仲要換晒Benz 低地臺垃圾車 最低人工)
純粹打份工之外
點樣可以入行呀 呢個其實都係一個機會黎
我認同你所講,想博又肯挨,又覺得當下前路迷茫
我覺得可以試下,初初係好撚非人生活一定
但挨下做到有成績,一步步黎,熟晒行情
自己出黎接,我覺得係可以創出另一片天。
有錢冇命洗就係依啲
8萬8你就自僱養車全包
佢就嘆冷氣每架剩賺幾萬差價
你仲要多謝老闆
年終無休
又唔知做到幾點先收工

圍返起時薪都唔高
要自己出埋架車入埋油喎
自己出車, 仲要搬(or你請人s去搬), 養車整車分分鐘都係自己, 諗諗下扣扣下唔係咁著數
睇個款包車喎、可能自己油錢連停車場.仲要冇假放,我唔覺得有幾高人工
早8至晚8
88000包車叫好搵?
搵完錢都冇時間洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞