依家係咪唔興要讓路比閃緊燈響緊警號嘅消防車同救護車

40 回覆
40 Like 7 Dislike
又唔好賴哂大陸人
本土都有好多閪司機
呢件柒頭邊夠料
有 cap374G 46

(b) 須讓路或採取一切可能的行動讓路給任何正在響鐘、發出警報聲響、鳴鑼或發出閃光警標的警車、消防服務車或消防裝置、救護車或海關服務的車輛。

不過唔讓最多都係罰錢
發覺宜家連行人都唔讓間唔中過斑馬線遇到白車響緊都會停低,但係其他人都會照過,搞到好似我先係異類咁
《道路交通(交通管制)規例》第61條規定,道路上車輛的司機必須讓路或採取一切可能的行 動,讓路給任何正在發出警報聲響或發出閃光警標的警車、消防服務或消防裝置車輛、救護 車或海關服務車輛。 任何人無合理辯解而違反上述規定即屬違法,可被判罰款港幣二千元。
其實閃緊燈只係代表有call 去緊
但緊急定唔緊急其實你地可以聽佢大聲定細聲
真係急既係會好大聲同埋不斷響號
總之大聲既程度加埋響號係你一聽就知急到瀨
呢個情況就真係要讓路
但如果只係fing 燈但勁細聲唔讓都無影響
學到嘢
試過東廊有架2 6係咁閃,但左線cut唔出
cut到後,仲要比個差佬佢抽尾水
對住呢d傻仔拉低隻窗俾隻中指佢都吹你唔漲啦
唔識就唔識啦 剩係識上網google正字
呢啲語意完全唔識
剩同淨唔撚識分?
後面推你出去死
人地呠唔好亂俾油
成日等車見到有車停班馬線讓行人過都會比後車呠
香港大把呢d無品柒頭
唔好同呢d人計
最怕你衝咗佢唔衝咁就真係要解畫喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞