《NieR:Automata Ver1.1a 第二季》(3) 目前劇情都89不離10

198 回覆
8 Like 0 Dislike

一切事物都是為了被毀滅而設計
我們被困在...重複生與死的螺旋中
這是詛咒,還是懲罰?
然而...若有那個資格請讓我懷抱心願,
期望他能幸福,這就是我的...

https://youtu.be/mAo9SVHRebA

【STAFF】
原作:「NieR:Automata」
監督:益山亮司
系列構成:橫尾太郎、益山亮司
角色設計、總作畫監督:中井準
動作監修、道具設計:橘駿
CG動作監修:稻田正輝
Blender監修:稻田正輝、川越崇弘
軍事考證:金子賢一
美術:totonyan
美術監督:坂上裕文(totonyan)
美術監修:加藤浩(totonyan)
美術設定:高橋武之
色彩設計:茂木孝浩
攝影監督:青島俊明
2D製作:平賀みえ
CG監督:野間裕介
次要CG監督:大川威
編輯:三島章紀(三島編集室)
音響監督:長崎行男
音樂:MONACA
動畫製作:A-1 Pictures
製作:人類會議

【CAST】
2B:石川由依
9S:花江夏樹
A2:諏訪彩花
輔助機042:安元洋貴
輔助機153:秋山薰
亞當(アダム):浪川大輔
夏娃(イヴ):鈴木達央
帕斯卡(パスカル):悠木碧
司令官:加納千秋
通訊官6O:磯部惠子
通訊官21O:初美メアリ
莉莉(リリィ):種崎敦美
迪瓦菈/波波菈(デボル/ポポル):白石涼子

Q1:標題入面嘅1.1a係咩意思?
A1:根據過往舞台系列,Ver.後面嘅「a」係指Arrange Version,即係重編版本

Q2:冇玩過遊戲,會唔會睇唔明?
A2:極不建議冇接觸過遊戲嘅人直接睇動畫
冇接觸遊戲嘅觀眾,絕對會大大減低睇動畫版嘅樂趣
當然以暫時嘅進度,或者未去到會睇唔明
但按照而家嘅製作方式發展落去,
動畫版有機會唔係一套純動畫黨可以直接睇就當係《Automata》故事嘅作品

因為建議至少玩過遊戲再觀看動畫

Q3:如果我淨係玩過遊戲,但冇接觸過其他同系列嘅作品又會唔會有影響?
A3:暫時並無影響,有機會有啲小彩蛋會唔明,而且按照動畫嘅製作方向,遲早落去可能都會有影響,有咩問題可以係度問,亦都建議上網搵吓其他相關作品嘅資料。

Q4:玩Game嘅時候冇見個「莉莉」呢個角色,請問佢係邊位?
A4:莉莉係珍珠港空降作戰嘅時候,A2遇到抵抗軍其中一人。
於2014年嘅舞台劇《寄葉》己經登場過。
但原作中已於同機械生物戰鬥中死亡。

Q5:咩係舞台《寄葉》?
A5:舞台《寄葉》係2014年開始公演,講述遊戲中A2同安妮莫寧過去關於《珍珠港空降作戰》後嘅故事。
改編之後成為動畫版嘅第6集。

Q6:《寄葉》好似有好多版本,有咩分別?
A6:寄葉舞台初演版於2014年10月首次公演,基本上故事主幹都係關於珍珠港空降作戰

https://www.youtube.com/watch?v=_k3JWeEpHLA

2015年嘅v1.1屬於再公演版,加咗少量新情再次演出

https://www.youtube.com/watch?v=PqoNzo2Czns

其後兩者在推出咗小說版《寄葉 ver 1.05》
當時未出遊戲本篇,舞台絕對係遊戲嘅前身
但亦唔可以當作遊戲嘅前傳,
而當中嘅寄葉機體都係以黑色頭髮為主

喺遊戲推出之後
音樂劇寄葉ver1.2喺2018年首次公演
部分情節亦都進行過更改
基本上就係完全屬於遊戲嘅前傳,
角色設計都同《Nier: Automate》嘅設計統一翻
表演加入大量現場演奏音樂元素,亦有唔少角色本人親自演唱嘅橋段
將音樂劇、戲劇同音樂會,三個要素融合嘅表演

https://www.youtube.com/watch?v=CG0ZN0HqUzQ

至於ver1.3a,就將ver1.2改為男性陣容,脫離遊戲本篇限制重編嘅版本
同遊戲世界冇任何關係
故事大方向上同1.2相同,但亦都修改唔少細節
值得留意嘅係喺呢個版本,莉莉係抵抗軍倖存者
而喺《誓血龍騎士3》登場嘅觀察者愛可亦有登場,為抵抗軍提供資源。
PS:《Nier: Automate》遊戲本篇內亦曾經提及抵抗軍營的武器是由愛可提供。

另外亦都有講述珍珠港空降作戰後幾個月,
以男性部隊「寄葉實驗M部隊」作主角嘅舞台劇《少年寄葉ver1.0》,
講述了在《Nier: Automate》的故事之前,人類軍組建了一支全部由男性寄葉試驗機體構成的隊伍,
並解釋了遊戲中為何只有掃描型機體為男性的緣由。
此外,亦有重編性轉版本《少女寄葉ver1.1a》,同遊戲世界冇任何關係。

Q7:Game幾時出第三集?
A7:官方已明確指出手機遊戲《NieR Re[in]carnation》就係正統系列第三集
但可惜遊戲已經停運,如果有興趣可以上網睇分遊戲故事流程,故事都相當唔錯,亦都同《自動人型》嘅故事有好大關係。

八九不離十
本條目紀錄包含在八九不離十的分歧之中
一定係動畫風格好賣啲
廠商嘅取向已經說明咗

舊年計起日本遊戲風格只係出過1隻
動畫風格應該差唔多有10隻2B
原來有10隻咁多,nier真係好好賺
橫尾而家大把資源啦,幾時先出到nier 2
automata咪nier 2
屌你 咪捉字蝨
你明知我想講Nier Automatic 2
補充資料嗰年表,Nier Automatic故事完咗嘅11945年到12543年
中間有咁多大事件,實可以大把野講
所以下隻game係出Nier Automatic 2都好合理。
當然唔排除 橫尾會出其他game...
不過佢出咩都一樣照買,橫尾風格+ 岡部音樂 真係只此一家。
其實人係做唔到

Q&A有寫 手遊已經係Nier 3
你中意都可以當Automata 2嘅
咁我改口Nier 4,Automata 2囉
自己講錯話人捉字蝨

replicant嘅主線唔關dod嘅主角事
automata都係咁
俾佢出多集新嘅都唔方會用主線幫你填坑
頂多咪以往咁用支線做彩蛋
點解會覺得有automata2
有無地方可以睇晒reincarnation 嘅劇情
純粹覺得Automata係成個系列最賣得,又後續都有故講但未必係2B做主角。
估佢出Automata 2都唔算合理推測?
https://kopenguin.com/post-68301/

DoD好耐無新作
Nier Automata銷量已經可以頂晒DoD成個系列
而且Automata都唔係無擴展嘅可能
SE咁缺錢,會有唔奇
今集終於出殘影閃避
今集最尾一邊出字幕一邊出歌
睇到毛管都豎起晒
問題係Automata 2依個講法好似當replicant 同reincarnation 冇到咁
就算再出可能只係同一個世界觀
但nier呢個字可以收返
事實上Automata既劇情可以話同Nier本人近乎零關係
game入面呢場大戰由落地球到結束好似只係幾分鐘既事
動畫玩到好盛大
個ED跟返GAME嘅演出
咁明明真係決戰來
係GAME個演出搞到好細咁
成個系列D game 演出上真係麻麻
玩落有時幾冇癮
game入面劇院顛婆都幾正
同埋呢場大戰只係陰謀一部份本身真係唔盛大
動畫加左好多戲
畢竟動畫做唔到game果種得返9s乜都冇哂係個廢墟度遊蕩既荒涼感
就算係Automata都夾雜好多讀劇本位
識寫劇本但唔係好識用隻game講故仔咁
今集先清完2B同9S以外嘅寄葉喎,名義上嘅最終決戰點解要荒涼感
game你係投入左個世界玩左好多個鐘
突然所有野變哂乜鳩都冇哂
動畫唔係好多個鐘要視覺效果
所以搞大D等你投入到落去
最終決戰投入大部分寄葉部隊
事實係好多寄葉喺幾邊戰線作戰緊
呢兩集嘅演出先合理
下集先係乜都無晒
兩部輔助機真係屈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞