好心啲大汗撚唔好著運動質地嘅衫

213 回覆
124 Like 312 Dislike
矮撚有臭味唔會影響到大家
高佬有汗臭味先至會攬炒坐個車廂
出門前用滾珠型止汗臭劑
垃圾乞衣流浪漢嗰種臭咪即係酸宿味囉
最憎啲肥佬著嗰啲好少布嘅運動背心
痴撚線
見到都覺得臭
UA特價都係百零二百蚊
臭到哭
咁你建議下有咩質地嘅衫好先得架
Try lululemon la
Try lululemon la
咪又係臭分咁細做乜撚
佢要堅持係著錯衫的論點,顯得自己唔柒

以前有件Adidas運動衫
臭到幾條街都聞到
臭到仆街
呢件野
都係臭
對唔住囉
有無牌子推介?
啲人好臭,好dirty好想嘔OMG
研究服裝及紡織科學的University of Alberta教授Rachel H.McQueen與研究員發現,穿著聚酯纖維衣服來做運動後,聞起來比穿著羊毛或棉織物臭許多,到底為什麼呢?

汗水並非元兇!

運動衣物發臭,汗水並非罪魁禍首。汗水主要成分包括水分、蛋白質、脂肪、鹽分和微量礦物質,本身沒有味道;依附皮膚的細菌才是引發臭味的真兇,它們分解汗水中的蛋白質和脂肪,過程中釋放臭味。

汗水附纖維表面被細菌分解

理大紡織及製衣學系副教授簡志偉解釋﹕「聚酯纖維運動衣更易產生臭味,是因為聚酯纖維吸水性欠佳,汗水粒子僅能黏附在纖維表面,因此仍會被細菌分解,亦容易被我們嗅到;相反天然纖維具吸水特性,汗水及細菌製造的難聞化合物會被吸進天然纖維中,相比人造纖維,不易嗅到。」

有一些研究亦發現,某些細菌較易在聚酯纖維衣物上大量繁殖,卻較難在棉料上滋生。
https://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20170711/wba1_r.htm
要著merino
運動衫 Polo shirt 大汗著依兩種衫真係好臭
純棉真係臭

就咁洗都唔夠,要落少少消毒藥水
U記有隻唔知咩料 真係會臭 好撚on9
阿叔廢老啲除真係離遠就想嘔
運動衫
格仔恤
如果計一次就係,但運動質地 你係洗唔走啲臭,因為佢地poly物料,會trap住曬啲臭味,第一次係香,第10次就已經屌你老母臭
後者難頂好多
無聞過既話搵日中午最猛太陽嗰陣行轉鴨寮街就明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞