「請飲水黨」湧現?2內地女要求請飲水 後續更狂 港男1招KO獲讚

166 回覆
405 Like 15 Dislike

繼「借錢黨」、「請食飯黨」後,又湧現「請飲水黨」? 有港男於社交平台發文,指於沙田沙角街市遇到2名內地女子自稱來港旅遊但身上沒錢,問可否請她們「喝1瓶水」。樓主回應該處沒有賣水,該2名內地女即表示「咁食嘅都可以」,樓主感覺有詐隨即離開,未有再理會2人,又斥責「話嚟旅行都冇錢,好似乞兒咁樣問人哋借錢食飯,真係臉都不要了」。

事件引來網民熱議,讚賞樓主做法,「唔好理佢哋就啱了」、「去旅行買枝水都無錢學乜嘢人去旅行」;也有網民指「呢啲一律叫佢哋自己報警然後行咗去」。

該港男周日(7月14日)於社交平台「threads」發文表示,他晚上於沙角街市遇到2名內地女子,目測分別40至50歲及30多歲,其中1名女子以普通話表示她們來港旅遊「沒有錢了」,問樓主可否請其妹妹「喝1瓶水」。

樓主回應「我都無錢」,對方堅持「就1瓶水」。由於當時沙角街市大部份檔口已關門,只有食物檔口營業,樓主遂表示「而家呢度冇水買喎,得返嘢食賣」,詎料對方「改變要求」,稱「咁食嘅都可以」。

樓主感覺有詐「懷疑佢昆X我錢」,隨即離開未有再理會2名內地女子。他又批評,「兩個咁大個人話嚟旅行都冇錢,嚟到香港好似乞兒咁樣問人哋借錢食飯,真係臉都不要了」。

帖文引來網民熱議,讚賞樓主做法,「唔好理佢哋就啱了」、「去旅行買枝水都無錢學乜嘢人去旅行」。也有網民教應對方法,「佢話要水就得啦,公園有免費水機」、「應該叫佢去公園飲」、「呢啲一律叫佢哋自己報警然後行咗去」。

就係蝦港豬心地好叫佢去公廁飲
整枝農夫閪水俾佢地
香港人嘅同情心唔多唔少都俾呢班人磨滅晒
又借錢搭車又冇錢買水又冇錢食飯
由細聽到大
衰過乞衣
叫佢去公廁自己斟囉
仲乾淨過農夫山泉
打個關斗拍下手叩兩個頭咪請畀錢你囉
咁就叫做 KO 咗佢?
痾出嚟俾佢飲
叫佢地公廁開水喉飲水唔使錢
水質正過燶夫閪水
一招,廢文
跳15秒舞先講
不過40歲北方佳麗真係睇完都要洗眼
點解唔搵中國香港警察
佢哋咁好人
上年行大東山
近跳板石 附近 有天龍女 要求比水 CLS

大把免費水機
我講完應該要淪陷了

明明自己都識生產未煲過嘅閪水
遇到呢啲有樣好,有人免費幫你減壓

上星期喺觀塘先遇到,行埋嚟叫我請嘅佢食,我叫佢講廣東話,佢反問我係咪唔識國語

我即刻話幫你打電話報警,呢個時候佢仲夠膽死喺度駁嘴,我即刻發晒癲喺條街度好撚大聲屌佢老母,佢即走,我仲要一路跟住佢一路屌佢老母,鬧佢儍閪,跟到去到地鐵站我先走

發洩完,心情即刻舒暢返
請佢地飲我d口水
1q1枝
聖水啦 直接係我水龍頭飲
早兩日我喺街遇上一支那男一支那女…又係一開口話:大哥,我們旅遊來的,我們已沒錢…
都未講完我已經走遠冇理佢哋。
心諗:冇錢仲嚟旅遊,都痴撚線…
去公廁飲廁所水啦,大把
好恐怖
最弊唔俾 郁手打劫
帶佢去飲城門水泉喇
渴咪去廁所飲囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞