【JUPAS選科指南】想讀IT既人入嚟睇下全球Windows大規模死機事件!

44 回覆
93 Like 10 Dislike
所以今次事件算是EDR最嚴重失誤?
定係仲有其他失誤的可能性更嚴重?
其實仲有科叫BScIT
接觸嘅野比較廣闊,但深入度無咁高

Infra Network Security 都中晒更適合香港中小企一腳踢環境
仲有Firewall
拎晒拎到嘅野去做分析同relation

我個人覺得應該好難會嚴重得過今次
因為好少Software會好似EDR要存取核心層面咁Deep

又要咁啱啲公司自動瀡CrowdStrike既update先會出事
今次失誤根本係roll out procedure嘅qos問題
更正,唔係qos, 係qa
然後讀完之後你會發覺,以上任何科目都唔會直接幫到你去面對/解決/防止今次嘅事件在自己管理嘅環境之下發生
讀書只係等你容易啲明發生乜事

正如我上個Po都講好多人讀DSE ICT其實唔係明入面教緊乜,或者實際有咩應用

有啲野真係要職場邊做邊學
自動瀡update有時唔到IT狗佬話事.....好多時係萬惡Audit狗的傑作
ching ive hd有冇推薦讀邊科啊?
最慘係有班讀完書考完試都唔撚明的人出到黎話自己係IT.....

IT學習同職場太大落差

教材delay + 實戰文化

其他學科起碼教材delay極有個譜
呢堆你會發現其實呢堆HD頭一、兩Sem讀既野都係大同小異

Engine嗰邊就多數啲

讀得叻邊科都入得返大學
所以跟自己興趣揀就OK

IT114103 - 電訊及網絡科技高級文憑
IT114105 - 軟件工程高級文憑
IT114107 - 遊戲軟件開發高級文憑
IT114115 - 雲端系統及數據中心管理高級文憑
IT114118 - 人工智能及手機軟件開發高級文憑
IT114122 - 網絡安全高級文憑
IT114124 - 人工智能及智能科技高級文憑
IT114126 - 數據科學及人工智能高級文憑

EG114403 - 電腦及電子工程高級文憑
EG114405 - 電腦及數據工程高級文憑
EG114728 - 人工智能及機械人學高級文憑
呢個真
你寫既hku cu ust city學士IT學位
ive cee全部都入到
其實汽車工程、飛機工程呢啲都入到電子
你搞錯晒 係電子入到汽車同飛機
btw cee仲可以撈埋IT/CS
既然要做ai點解唔直接去讀cs
最簡單你畢左業,想做政府/大公司Programmer
攞住ie連第一關都過唔到
我只係想講唔一定要讀CS

好多人就係覺得IT=CS

至於你話拎住ie第一關都過唔到
呢個有冇實質數據先?

我剩係知ee都做到AP2
呢幾年難好多,但唔係冇可能
好奇樓主本身做it邊範
咪Infra
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞