其實 臍帶血 呢樣野, 有冇用 ????

24 回覆
0 Like 5 Dislike
個agent 又sell 話有用乜乜乜
我google一睇

從臍帶血進入臨床的20 多年以來,已經有幾萬人接受了臍帶血移植,也有很大比例的患者被治癒。
但大家不知道的真相是,臍帶血有價值是因為它能構成一個巨大的幹細胞庫,這樣大家都可以去搜索,尋求有用的配型資源。
接受了臍帶血移植的幾萬人裡面,99.99% 都是接受的別人的臍帶血。
捐獻臍帶血給公共臍帶血庫有著巨大的社會價值,不損己反而利人,不管道德還是成本上,都是比花錢儲存更明智的選擇。
之前紅十字會好似有同qeh, qmh做, 做做吓都停咗
有, 拎黎做生意賺錢
有用, 臍帶血裡面有好多幹細胞, 可以代替骨髓進行移植
所以有D電視劇個劇情係個細路患血癌
家長就必另一個細路出黎, 為既就係臍帶血
就算已經離婚, 雙方已另組新家庭, 為左救個細路
都搞埋一齊, 生多個
番號
用嘅機會唔大.但係有用
錢多到用唔晒果D人留左係有好處
同買危疾保險原理一樣,你都唔會望自己中收派彩,但俾錢留咗,不幸中咗仲有一線生機。
幾錢
好過冇
我20年前買,(嗰時好似得一兩間做)都要幾萬蚊,跟住再俾$續咗一兩期,買到18歲就停咗。

在供應多咗,應該平啲卦。
18歲之後呢? 停左個臍帶就冇啦喎
二十年前嘅技術話,臍帶血分量不足夠(自身)成年人用,而絕大部分遺傳病,有嘅十二三歲已經現晒形,有就有,冇就唔會再有,所以成年後可以報廢。
成日諗
呢啲公司係唔係真係收錢幫你keep廿年
如果佢生意唔好執柒左會唔會通知用家
其實同骨灰龕一樣,講個信字。
骨灰龕場你可以定時去睇下(例如寶福山)佢有冇正常運作
臍帶血個lab,真係執咗都無人知
但係,99.9% 應用黎救命都係用人地既 臍帶血,所以真係捐去公立先幫到人幫到自己

私家都係呃錢
咁你先人住左入去, 你都唔會得閒攞出黎睇下?
個龕場俾人清盤, D灰一樣有機會攞唔番。
俾左$自己留, 理論上一定match。
不過呢幾十年呀公個臍帶血庫發展得好快, 搵臍帶血或者好容易; 可能唔似骨髓, 好Q難先可以match到。
骨灰 佢真係撈亂左, 你都唔會拎去驗 ,但佢起埋買左個場放,比緊場租
你心裡好過D咁解,同起埋都有個位放

臍帶血就好睇間野會唔會停電
要用冷氣存藏 又要交電費又要交場租
報廢機會仲大
有研究指,99.9%用得救人,都係公家血庫,攞人地o個d救命

自己留,真係for 個小朋友或者兄弟姊妹,或者阿爸阿媽用,真係好少好少會用到.....
呢個真。預左係白俾。

唔知師兄做左人父母未?未做過你未必體會到。

等於有人一定去私家生仔揀幾萬蚊套餐; 大部份人係公立生幾百蚊落樓;
你理性地講性價比完全唔洗傾; 一定公立,
但感性上,為人父母梗係希望風險越低越好;
又等於D人拗讀政府學校好定國際學校一樣, 永遠唔會有絕對答案, 只有世界大戰。

利申:我個大女俾$留左, 細仔係公立出世, 有得留俾自己; 慶幸終於都用唔著。
之前日本有單執撚左 之後d 血賣哂比人
呢d口吻勁廢老feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞