選舉助理 (Electoral Assistant) 2024

152 回覆
3 Like 49 Dislike
上面有人話自己7月中in 收到offer 啦嘛
咁即係in完等一個月先有消息
7月22第一日
應該要多過一個月 同埋都有唔少人,包括我自己,都問過interviewer 大概幾時先會有通知,佢同我講11-12月
咁點解依家已經出offer?
應該無答案
咁人地早in 早有offer 掛,鳩知咩。我自己8月中先in,遲咁多
政府工做法一向大致都係:
面試高分個批先通知派offer(而家睇應該係in完1個月左右),較低分又合格個批會擺落waiting list,唔合格個批就係reject,interviewer話年尾有通知應該係指最後通知個批waiting list/reject candidate個時間
但係9月都仲interview 緊喎
可以一邊in一邊分批出offer,兩者無衝突
我見你話高分啲嗰批派offer
低分又合格嗰啲就會waiting list
但都未in完
年尾有通知都唔代表waiting list / reject
睇番上年post啲人in完個月後先有offer的
你都係觀塘in?
我今個月in得一個board仲只得我一人等緊
我係8月尾觀塘in
個陣有2個board,不過連埋我得3條友黎in,到我in完走個陣都無人黎in
我8月中in 都仲幾多人 遲左半粒鐘先到我
咁少人in係咪表示in得都大機會
希望啦。
即使有offer可能都會有人嫌太短約/份工唔穩定而唔要offer或者之後搵到好路數而轉工,所以即使waiting list都有大機會叫返工
push
仲有無ching 8月in有收到offer call?
仲未有,如果我有消息一定搵返你
唔該晒
好似話要等到11、12月
之前有師兄話打左比佢 唔知真唔真
往年試過立法會選舉前3-4個月先call waiting list既人返工
依刻冇offer都唔洗灰住
不過唔建議為左依份工等咁耐
師兄當時in完等幾耐有offer
2個月左右
Interviewer會幫每個candidate 打個分
HR就排個list
最高分咪最早有offer
原來係咁玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞