真心想養貓一問

17 回覆
1 Like 13 Dislike
其實啲貓咁少沖涼
痾完屎尿就咁喺屋企走黎走去
咁會唔會搞到成屋都係?
上黎張床又會唔會整污糟?
我聽講就係啲貓會lam乾淨但佢lam完就又lam你咁
其實衛唔衝生

純衛生角度問 勿屌
佢d口水有溶菌酶,同埋佢d屎正常情況下係乾屎好硬,唔會hi到周圍都係(肚痾軟便另計)。同埋你估隻貓一定會咁比面lam你呀幾多貓主人恨都恨唔到
反而最撚煩係d貓毛周圍飄同埋去完廁所d貓砂帶哂出黎成地都係
如果佢健康,行為正常,就痾完自己lam,貓正常好少lam人,lam到係通常只有餵貓條果時
如果佢痾爛,咁成個petpet都會係,又真係會整污糟屋企
如果佢有拎地板/梳化/床抹petpet嘅非正常行為,就一定污糟
間屋衛唔衛生睇主人
唔計爬蟲嗰啲,寵物嚟講最乾淨企理都算係貓
養貓人惡夢
有時屙得污槽要抹
怕污槽唔好比佢同床訓
貓算乾淨 但都會有食到成個嘴係糧 屎尿痴到patpat 發情周圍屙尿嘅情況 如果真係有嚴重潔癖就諗清楚
貓如果健康大小二便正常自己都會奶乾淨
不過貓係玻璃肚
有時都會軟便啲毛會痴咗啲爛屎就會整污糟
至於上床方面如果你俾佢跳上床點都會污糟㗎啦
如果你唔想整污糟就唯有教識佢
我就差唔多一個月換一次床單
隻衰仔好鐘意去完廁所上我張床
換一次床單定洗一次
你去驗下就知你自己個嘴仲多菌多病毒過貓狗屎窟窿
要預隻貓會叫你起身,我個隻會坐上心口
換第張另一張去洗
on9
你唔著鞋踩入屋就多數乾淨
試過隻貓一朝早軟便
一起身發現成間屋都係屎
仲要長毛貓 成身都屎

搞左一大輪先清潔好 仲要返工遲到比老闆照肺
隻貓同你同房瞓?
一早有人開門就跑入房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞