有冇人/親友試過用高劑量維他命C治癌症?

61 回覆
1 Like 15 Dislike
我指係身體虛弱唔用得化療/標靶 又或者加維他命c去做輔助藥物/減輕化療副作用 好似話用靜脈注射會最有效 另外坊間有啲口服但高身體吸收率既維他命c

我阿爸啱啱癌症惡化走左 佢本身做開化療同標靶都控制得好好 但一次食錯野嚴重屙嘔同脫水 入左廠都好虛弱唔做得化療 前後個幾月就癌細胞惡化得好快就過身

所以我想知如果當初唔用得化療+標靶情況下 用高劑量維c對佢會唔會有大幫助🙏🏼
https://livonlabs.hk/product/脂質體-維他命c-lypo-spheric-vitamin-c-liposomal-vitamin-c/

坊間果隻口服維c 我阿爸有食開呢隻 但果時佢身體虛弱 又唔知佢癌症惡化得好快 以為佢脫水同唔夠營養 諗住餵鹽水同營養奶 佢會好返 結果都一直走下坡

如果知佢癌症惡化快可能會早啲俾大量呢類維c佢食
我屋企人食咗呢隻,已經好返
有朋友食過樓主介紹果隻,已經斷尾了
唔會
人體每日吸收嘅維C係有上限
吸多咗都只會排返出嚟
平時食嗰啲維C片其實已經夠晒有突
https://ar.iiarjournals.org/content/39/2/751 呢類文獻點睇?

同埋一般既維c果bioavailability 偏低 要有脂肪性物質包住先易俾腸吸收 一係就靜脈注射
https://www.cancercare.hk/zh-hk/high-dose-vitamin-c-therapy/

係埋中文版

高劑量維他命 C 療法的功效

引致腫瘤細胞凋謝及死亡

當維他命 C 在一般的濃度時(0.1mM),是一種很強大的抗氧化劑。但當濃度達到 1mM 的時候,在分解的過程中便會產生過氧化氫(Hydrogen Peroxide)。這種活性氧會破壞細胞組織和基因,正常的細胞能藉由體內的過氧化氫酶(Catalase) 來催化過氧化氫轉化成水份和氧氣,所以並不會破壞正常細胞的組織。但由於癌細胞缺乏過氧化氫酶,過氧化氫便會破壞腫瘤細胞組織,導致其損傷,甚至死亡的情況。

阻礙或終止腫瘤生長,減低擴散的機會

能影響腫瘤的骨膠原蛋白合成及抑制促成血管生成的基因,導致腫瘤未能建造新的血管吸收營養及生長。此外,維他命 C 亦能維持基底膜(上皮細胞層上的黏膜)呈凝膠狀,這可抑制癌細胞穿過基底膜入侵其他組織而造成擴散。

輔助化學療法及放射治療,加強其抗癌作用及保護正常組織避免因治療而受傷

研究顯示高劑量維他命 C 不但不會影響化療及電療的功效,反而因維他命 C 產生的過氧化氫及自由基可破壞癌細胞的基因,並介入癌細胞的代謝過程,削弱癌細胞,使癌細胞更容易受化療及電療的影響,令療效更為顯著。

改善生活質素的各項指標

當腫瘤生長時,或接受傳統腫瘤科治療期間,人體內會產生大量遊離基發炎因子及代謝物,導致癌症患者經常感到虛弱及疲乏。維他命 C 能合成左旋肉鹼( L – Carnitine)幫助運送脂肪酸到粒線體進行代謝,促進三磷酸腺苷(ATP)生成,以提供能量到身體各個部位,增強體力。不少研究都顯示,維他命 C 療法可減少化療引起的疲倦感、噁心嘔吐感,改善食慾。

由於維他命 C 亦有參與多種神經傳導物的合成,例如去甲基腎上腺素(noradrenaline)、血清素(serotonin)等,所以高劑量維他命 C 療法有助對抗壓力和緊張,改善情緒及睡眠障礙問題。
https://www.bmsclinic.com.hk/高劑量維他命c/

高劑量靜脈注射維他命C(IVC)是指以比口服補充更高劑量的方式給予維他命C。在癌症治療中,高劑量維他命C (IVC) 展示作為輔助治療的潛力。臨床試驗已經證實其安全性並建議其在輔助治療腫瘤細胞方面的療效。高劑量維他命C (IVC) 被認為透過多種機制發揮作用,包括氧化促凋亡作用、調節表觀遺傳調控、免疫調節以及與標準治療的協同作用。然而,需要進一步的研究和臨床研究來確定其在臨床上的益處。
就咁睇D paper好似係有啲料到既。

但我諗香港應該無咩醫生會做/敢試....無指引話用得,出事個醫生要負責

除非你自己有途徑搞到岩濃度VitC 藥水同識得打針...
醫院一早話只有做紓緩治療 我初初以為佢遲左無做兩個星期化療應該無咁嚴重 可能係佢屙嘔太勁身體一弱已經擴散得快左…..我仲同阿媽講餵夠鹽水同營養奶 就接佢返屋企再做下次化療+標靶 但無諗過情況係一直差落去 好無助
得既話呢個世界仲有人死咩
我冇食過呢隻 亦都冇癌症
感冒果時食維他命c 都唔可以加快痊癒
真係醫到癌症咩
人體一日唔可以over2000mg喎.
同埋太多係會吸收唔到.
雖然係殘體
但講解得好深入

https://m.thepaper.cn/newsDetail_forward_5375017
从诺奖到维C神话:一位天才科学家的荣与辱

樓主都係時候要放低
你做或者唔做都係命定左

你睇早幾日侵侵就知
天選之人
人都死左仲諗黎做乜,如果知道有用既話你唔會仲更加懊悔咩
唔係款款癌症有用 要睇啲bio marker 同埋最好係配合化療、標靶、免疫治療
佢呢隻係要打入靜脈
腸胃有限制 食夠會排出體外 就算有脂肪包住都係吸收多少少 靜脈吸收量高10幾倍
見到呀 但外國文獻近年都有講或者有效 我只係想知果時未至咁絕望 又或者第時啲人好似我阿爸咁 可以有其他治療選擇
我會諗果時有冇更好方法 結果可能係我阿爸活多幾年
正正經經免疫療法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞