駕駛執照特別用途車輛21牌

23 回覆
0 Like 5 Dislike
想問有冇師兄有21牌?做咩公司會出21牌俾你?同埋21牌係唔係跟人,冇做都唔會取消?
21牌除咗跟人仲要跟車
如果辭咗職架車取消咗我個名,21牌仲會唔會跟我身?
公司要出信比運輸署,同事有21牌
下次續就會飛起21
以前超市要搵個經理响行人路揸剷車由貨車剷板貨落嚟。

而家啲車全部有尾板
做政府司機呢? 考16會唔會吸埋21?
唔會,21係特別用途車輛,一定要有公司信先得 同埋要額外考牌,好似倉個d剷車都係21牌
我記得有條片本地YouTube 片訪問呢部land Rover 101車主講點改裝出牌送21號牌
不過搵唔番條片,睇住文字版先

https://cazbuyer.my-magazine.me/article/detail/car/106995
https://youtu.be/6BEOM1XlZRw?si=3QRJL3hnwQue6MfN
4:44開始睇
有錢做車主就可以有21牌
21牌係跟公司, 要有公司信先可以攞
當然公司都要有嗰架車先可以出信員工申請21牌
21牌要考㗎咩?
唔係跟本身你考咗乜嘢車就可以揸嗰堆車㗎咩?
Exact7ly

但公司就N部(舉例)洗街車先算

都要登記咗嗰部先揸得,仲要登記埋上保險

但當然僱主可以將個司機reg 哂屬下所有21車嘅
有d要考,例如剷車
以前呢度有巴打講過,21只係跟一部車,換左另一部都要再申請,你先可以再揸
唔通雪糕車都要考埋你整雪糕咩
雪糕車應該有 2 牌就可以cup ?
私人救護車/聖約翰救護車都係用21牌
考你倒d奶落雪糕機 同埋點扭個筒出黎
雪糕都唔識擠學乜嘢人揸雪糕車
我有齊哂現有既所有牌

你要合法渣架21牌既車就可以申請21牌,要公司/部門信,可以唔洗考試

辭左職唔一定要甩21牌

21牌唔代表你可以渣所有21車,下面有備註事項,你要帶住個信,如果俾人查牌,要俾埋人地睇
即係辭職後再攞牌都唔洗甩,只係唔揸得? 我想儲一張有晒16同21嘅牌。
16都唔會甩 甩gf8姐

續十年牌時,要提供返GF8先會續到16
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞