2024 DSE 慎讀物理系

23 回覆
5 Like 9 Dislike
香港讀science冇前途, 讀物理系更加冇前途!
係咪物理系 係咪入錯系
100 個人讀物理系, 80個GPA唔過3, 剩番20個入面得2-3個去到美帝讀PHD, 然後仲要爭postdoc, faculty .....
唔係得一條路既,
Phy令人學到考慮唔同consideration 、
又可以訓練邏輯思維

或者你咁諗

讀物理=識計數

識計數=舞得掂stat

搞掂stat = Data science掂

香港玩DS = 乞食

結論:乞食既唔一定係讀物理系
Adrian Po
冇前途!
讀物理竟然唔識佢?
物理學家
香港地有幾多個adrian po?
又論證得幾嚴謹
係讀都讀數學系!
恒大環球商業管理工商管理
或者精算 唔好讀垃圾
物理系 物理系 係未入錯系 系
推呀!
係,出到黎係無野撈
廢就廢
唔好成日賴科
事實就係有人讀完之後用呢科知識改變世界
只係唔係你姐連M phil都唔收
咁faculty 以外,做industry做national lab都係出路
真呀! 讀工程更稱心!

叻既咪有料讀Mphill上去做科研,廢柴出黎行Scheme A,搞設計畫圖都有2萬蚊,仲有大把Consultant 收工程學院 較為廢既學生

曬銀時? 收皮啦,廢人真係讀工程好啦,唔好讀曬銀時,呢科的確係垃圾
慢慢自high

工程個班 叻既上Mphill,工程班勁人一樣可以用物理學知識改變世界,整passive radiative cooling technology 一樣可以揚名立萬。

廢物咪讀完4年BEng 去工程公司到做,進可攻退可守,洗鬼好似班物理狗咁,80% 廢柴畢業後乞衣都無資格做!

慢慢自high啦物理狗! 驚唔驚連medical physics 同MRI都比工程學院班叻人搶走哂黎做? 到時你地班物理狗就真係等收皮!

再請多次,工程個班叻人讀得叻一樣做到physician !

工程學d 知識有好多根本就係物理
Science 無撚用架,工程有用得多
師兄係咪想講physcist
*physicist
同學仔, 莫忘初心, 入science會係你地一生中最快樂既時光
https://lih.kg/2626457
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞