考得差

21 回覆
3 Like 8 Dislike
放左榜 喺屋企喊左成日
入唔到搵食科
屋企人做曬佢哋能力範圍做到嘅嘢
但我唔生性 對佢哋唔住
擺脫唔到跨代貧窮
到底我晚晚坐喺唐樓劏房條後樓梯度溫書係為咩
以後係咪仲要為左慳水費
件衫3,4日先洗一次
我都想去麥當做顧客
而唔係因為返part time先有得食漢堡飽
我都好想做專業人士 月入3-4萬
但我呢個分只能入非3大
讀啲垃圾科
冇未來
到頭來
最對唔住嘅係屋企人
供書教學我10幾年
結果做唔到佢哋嘅驕傲
條條大路通羅馬 讀毅進都係條出路
擺脫到跨代貧窮既人萬中無一,你只係其中一個平凡人
人生唔係只有錢 活得開心活得有意義更重要
幾多分 有大學收都差
452A33
屋企關係
好需要讀啲有牌專科
如果讀啲乞食科
屋企可能都冇呢個能力供我讀
科無乞唔乞食之分 讀醫科同送外賣咪又係人一個 為社會供奉
有牌既專科比你讀到都要搵都工返幾年先考到牌起碼到你25 6歲先開始搵到啲錢 仲未計香港市度好唔好 你讀乜科出嚟都係搵 萬幾至兩萬中既價 唔好講到一有神科就就即刻有錢咁
屋企供唔到你有冇科收都冇用
樓主 我當年考得都好差
依家一樣搵到你口中既數目
條條大路通羅馬
千祈唔好放棄 同諗埋一邊
起底 負皮 上一頁
可以申請學貸
東華啲degree 睇下有冇啱 畢左業都有牌 好似有得津貼 如果冇可以去學資處個網睇下有冇邊個scheme 啱 好似有loan or 學費全免之類 ((好似咋!真係唔太記得啊叔老了 帶番個頭盔btw同學加油
唔係你嘅錯,係呢個社會僵化令你以為只有考試叻先生活到
專業唔一定要讀神科,不過條路長啲,睇你點揀
所謂“乞食科”其實係邊科先?
屌 數學2 elective3 就輕鬆retake啦

中英先最難升grade 你已經拎4同5

你有心讀 操爆past paper, Maths同2科elective可以一年內最少4-5 特別理科 拎4係極撚易

下年你拎住45444 入Poly nursing都有機

再唔係mu nursing 大撚把機會 係睇你做唔做

怨無撚用架
冇用架啦
移民啦
lm
你前排先幫公司搞annual dinner
舊年又屌人LING U支莊
今日又放榜
你諗掂咩架
nursing 同東華/MU 醫療科幫到你,屋企有困難可以grant/loan
你好!
在你的文字中感受到你正面對着很大壓力和痛苦。自己一個人承受着,真的不易。如果你不介意,讓我們陪伴你一會,好嗎?
你可以進入網站內的『Chat窿』 https://chatpoint.org.hk/ (星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),和我們的義工傾傾吧。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞