點解而家JUPAS計分玩到咁痴線*****

22 回覆
45 Like 10 Dislike
好多年冇留意,剩係知加左堆**同*,咁當5**係7 分,5*係6分咁,正路咁諗就最多7 x 7 = 49,計6科就7 x 6 = 42分啦。點知今日睇到段新聞:

而入讀港大醫科的考生,最佳六科成績中位數是43.5,最高分數為51分。

我: 6科51分?

而家入醫科可以考到多過滿分?咁撚痴線?嚇我唔到嘅。即刻查吓JUPAS計分方法,點知越睇越痴線

- 一時計Best 5,一時係4+2,呢個都算啦
- 同一間HKU都分AB組,有時5**係8.5分,有時係7分???
- 5有時當5.5分,但有時又會係5分?
- 有啲program第7科會加0.2倍分?

以前AL/CE年代分數都叫通用,總之CE A就5分,30分就滿分可以拔尖,AL就只分A-F。最多某啲科目會加weighing (數學系嘅Pure就x2,英文系UE就x2),咁都好合理,叫做某啲skill set讀某啲科特別有用。

而家呢套撚屌system都唔知整嚟做乜,加左堆******搞到計分複雜左但又冇value add。同外國人都唔知點解釋乜撚野係5 plus 2 asterisks
依套玩咗好耐 我都唔明點解要咁複雜
仲有subject weighting 每個program都唔一樣計法 有時phy chem bio嘅weighting都可以唔同 其實中學讀邊科有冇咁重要
最後咪計餐死
因為中學所有知識係大學只會濃縮做1-2 entry courses

相應科目有番weighted 都make sense 既,變相一早鼓勵人大學想讀既科升高中時選定
8.5 scale係想reward 5以上,我覺得算合理

至於5* 5**,我都同意可以直接叫6/7
不過英國都有A*
AL年代人都覺得睇唔明而家D成績表
記憶中以前poly對中英文都有加乘
同學中英文靚grade拉返其他科DE grade
最後成功入到poly
AL年代有 中英AS 0.4定0.8
polyu可以無限考AL 唔似其他大學有限應考年份同penalty
UE 有d 當AL double 計
好似係頭幾年有d人靠語文同通識入到d sci 科 但係本身DSE sci 考得唔好 入到去食哂屎 之後大學改哂weighting
你想收5**(關major 事)+3 定5+5
假如兩個都關major事?
CE AL都曾經玩過A01 A02後尾先簡化
同埋唔同科有唔同weighting 都係合理,就算AL都係暗地有條formula ,只係你唔知,而家透明啲
5** higher weighting更加無問題,得2%人有呢個分喎
其實中學讀邊科有冇咁重要
其實真係重要 除非讀濕鳩乞食科
Poly 好似AS 0.6
有啲U剩係睇AL
第一年DSE開始已經係咁,有幾出奇,冇記錯果時subject factor係可以到兩三倍
依家係咪5科肥哂都可以5分? 咁仲有冇組合可以加埋得5分?
其他科唔知 但dse phy chem bio學嘅野唔多 可能用半個course recap已經夠
話雖如此
但人地用半個course recap因為預左你已經學左三年

你零底既就要用一個sem 追人三年+既知識
之後學既野仲可能係喺呢啲基礎上面鑽入去
5/5*/5**係因為佢係set咗level 5嘅minimum再係裏面拉curve,4或樓下D grades係水平參照,所以佢先唔敢叫6/7。依家D考生咁少,又唔少人偏科,有時吸依班都好過吸全4嗰班
Poly最撚on9 科科都一百幾十分UQ AV LQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞