睇完三中全會, 覺得習大大真係好慘, 周圍都係經濟問題, 真係好難搞

226 回覆
334 Like 78 Dislike
就嚟收皮嗰時即刻傳位俾下一個自己就唔係亡國之君啦
唔打死民企,願意放權改革
咪唔駛好似而家咁

正常人諗法
自私到噁既咁咪由得你死,反正代價唔係我食
讀歷史有乜用?其中一點就係吸取教訓。大把史例上一手當時啱嘅政策,但會影響到長遠發展。強如康熙都係好彩有雍正糾正,先有乾隆呢個十全廢老。但好少統治者會將殺雞取卵習以為常,嗯,習以為常。
https://x.com/realmacosta/status/1813570766807646587

而家X瘋傳緊習大大開會中風,全部都係PO同一張圖作故仔
「有邊個反對嘅,企出嚟…我打死佢。」
17年玩棚改已經係onlun 79
仲玩埋三條紅線

不過佢預左玩戰時計劃經濟
係睇班韭菜既容忍極限去到邊
真傻定扮蠢
其實打緊啦,實牙實齒嘅有俄烏、以哈,轉換形式嘅有貿易戰,細菌戰。
俄烏就係參照
啲廠都走鳩哂啦
「個問題係上兩任留下」係習既一貫講法
依個人就係識推卸責任
本身依啲唔係問題

佢搞死經濟,依啲就變左問題
香港本身無事,而家佢又話係英國留下既問題
台灣本來無咁台獨,佢而家又話係歷史遺留問題
佢真係以為係
所以又要救地產

不過條on9既學費係韭菜比
都好,個個中晒鐵拳,起碼知點解生活愈黎黎差自己又無言論自由個種感受
東升?
契哥連個烏克蘭都搞唔掂
契弟自身難保 又比美國歐盟制裁
升左係邊?

真係升既就契弟制裁返美國歐盟轉頭啦
真心膠覺得自己東升西降
而家比現實鐵拳打緊,不過係班匪菜食
有人話時間拉得足夠長支那人可以承受到
成個中國比佢搞彎晒
自己攞嚟有乜好同情,低能
死結
韭菜應該真係忍到
習大大學比卡超咁,日日都攪 ’大陸都賓fun’
經濟不可抗力咁gogogo
佢擔任埋和珅一家喎依家
最貪是打貪的人
邊個頂先?
1. 外資一直撤走, 撤去南亞, 留唔住
邊位主席在任開始帶頭打壓外資?

2. 地方債超過90幾萬億
邊位主席在任開始瘋狂吹奏內循環 引地方政府借錢大搞基建

3. 全國房地產 爛尾樓爆煲
邊位主席在任期間突然一刀切打壓內房股 搞到冇銀行敢借錢俾大陸發展商

最後都係邊位主席在任期間令市民有令種諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞