反工程嘅根本唔洗開咁多post

25 回覆
46 Like 1 Dislike
因為年年永遠都有傻走去讀

我當年就係其中一個,今個月已經收到9次散水餅個個都轉行

利申:工程從業員
使

個人簽名

───────────────────

大陸班專才殺哂落黎
17-19 分就入到既水泡科 起薪居然有 25k
https://lih.kg/3741394
選擇比努力更重要
屋宇裝備悔終身,社工護士教畜更稱心

係香港讀工程都算,
仲要係屋宇裝備工程就更加傻西
好多人覺得土木工程高人工過屋宇裝備工程
睇返數據 其實並唔係
呢個完全係低收入屋宇裝備行業從業員嘅錯覺

https://www.censtatd.gov.hk/en/data/stat_report/product/B1050010/att/B10500102008AN08B0100.pdf

參考返2008 年統計處有一份報告 分別調查咗土木工程師同埋屋宇裝備工程師收入嘅平均數同中位數

土木工程師 (civil engineer)
2008收入
平均數 $35000
中位數 $34700
Top 25% $35700

屋宇裝備工程師(building services engineer)
2008收入
平均數 $34700
中位數 $31800
Top 25% $42900

你可以見到 civil engineer 中位數同平均數差唔多,佢哋行業收入分布係好近,所以佢哋大部份都好似比較高人工

但你望返Building Services engineer
平均數同civil engineer差唔多,都係35k左右
但係肥上瘦下,top25% 嘅工程師可以拎到$42,900

2008 年1蚊 大約等於依家1.5 蚊

土木工程師 (civil engineer)
2024收入(估算)
平均數 $52500

中位數 $52050
Top 25% $53550

屋宇裝備工程師(building services engineer)
2024收入(估算)
平均數 $52050

中位數 $47700
Top 25% $64530

所以如果講平均收入嘅話civil = bse
但如果你做到top 25% ,bse >civil
唔想後生誤入歧途
救得一個得一個
我都好後悔當初無去揀做社工
外國不缺揸筆只缺揸㗎生
做幾年野考牌係人中之龍
平均起岩步都要7-15年
起岩步你一世唔洗考牌
講鳩咩,做啦67,聽日唔柒洗開會咩
工程比狗做,唔係,狗也不屌

今日又有一車GE入來,第一個星期已經比人捽要做Tender搞到11點佢仲問我係唔係成日都係咁,我話你過排就知架啦

到時落埋去開會比人屌完再返去畫圖先學到野
攞住張civil HD 做地盤管工都4-5皮
仲可以捉住的BS狗係咁屌同扣數
又玩擾敵
香港大把行業差過工程好多你唔講
所以管理者設定什麼績效指標,你就要達成什麼績效指標。如果管理者要求解決盡多問題 ,你就在初期設計時埋下盡多炸彈。如果要求盡快完成project,你就不計後果加速交design 出tender, 即使最終有機會令整個項目爛尾。
工程咁好做大把公司請人,你話我聽點擾到敵

最好多啲FG入來幫手做野啦快加入
其實工程係得落手做果班先均真,多勞多得,做到私人professional grade真係得淡笑,正苦佬另計。

工人 > CEng ?
真心想問工程有咩唔好

相比你讀啲濕9 bba 出黎做d 濕9 officer
工程起碼叫 Engineer, 30歲穩上3皮

唔好在人工? 定壓力大?

利申濕9 bba
building hd 都可以
其實出面好多個post都寫左好多原因
我諗對職業導向嚟講,連登係工程方面一定提供到最全面最多資訊
就算要食屎都揀civil/builder
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞