一人一套睇完覺得比人呃左錢既電影

84 回覆
21 Like 18 Dislike
比 左 既
[畀][俾][比]有乜分別?
畀,俾,比,三字嘅讀音都係〔bei2〕/〔 pei²²〕。
[畀]:廣州音〔bei2〕
〔1〕給;付,付畀[交託]; 賦畀[給予]。
例:畀本書我。〔給我一本書。〕
你話畀佢知。〔你告訴他/她。〕
〔2〕介詞。被;受;讓;用。
例:畀人睇見。〔被人看見。〕
畀嗰個人煩咗成日。〔受那個人干擾了整天。〕
畀佢入嚟。〔讓他/她進來。〕
畀墨水筆寫。〔用鋼筆寫。〕
〔3〕連詞,常與〔着〕連用,表示假設。
例:畀着你係主角,你會點做?
〔假設你是主角,你會怎做?〕
[俾]:廣州音〔bei2〕
〔1〕使,使用;讓。
例:俾便考查。
唔好俾度門關埋。〔使門不能關上。〕
唔好俾架車停。[不耍讓汽車停駛。]
[比]:廣州音〔bei2比〕
〔1〕比嘅字義較廣,一般用喺較量或者譬喻嘅意思。
比附,比較,比照,比試,比喻,比價
畀,俾,比,三個字基本上各有所指,唔係太容易混淆。
但係由於香港嘅報刊同雜誌,經常將[畀]嘅意義嘅字寫成[俾]字,所以先至有呢種混亂出現。
[俾].意義係:「使」。
《廣韻》、《爾雅》:等均言「俾,使也」。
[畀].意思係:「給」、「付與」。
《爾雅》:「畀,賜也。」
《玉篇》:「畀,相付也,與也。」
《說文》:「畀,相付與之。」
所以嚴格來講,我哋日常用嘅「bei2」字,正寫應該係[畀]。
但係點解我哋會用咗[俾]來代替[畀]呢?
[俾]讀音係〔bei2〕,同粵語嘅〔比、彼〕同音。
[畀]讀音同係〔bei2〕,又有讀音〔bei3〕,同粵語入面嘅〔庇]、[秘]、[臂]等同音。
由此可見,我哋常用嘅「bei2」字,同[俾]同音,但係又同[畀]同義。由於[俾]、[畀]音近,而[俾]嘅現今書面語仍然保留著,所以經常用咗[俾]來代替[畀]。
**
其他[畀,俾,比]嘅同音字:
貏:貏豸[山勢漸平嘅樣貌]
崥:峽崥[山腳,山貌]
鞞:刀劍鞘[去毛並經過加工嘅獸皮,用來做刀劍嘅套]
髀:髀骨[大腿骨],髀樞,髀肉,搏髀[拍打大腿]
廣東話有句:膝頭對上就係[髀]
脾:而呢個係讀[pei4],脾氣,脾胃,脾臟
睥:而呢個係讀[pei5],睥視,睥睨
匕:匙羹;[bei6]匕首[雙刃嘅短刀或短劍]
朼:古代祭祀入面使用嘅[大木匙]
疕:頭瘡;白疕[皮膚上起白色厚屑]
妣:考妣,先妣,祖妣[已身故嘅母親]
秕:秕稗,秕謬,秕糠,秕政,秕滓,糠秕[虛有空殼嘅穀物]
沘:沘源[河川名,喺河南省泌陽縣]
毗:毗倚[親近倚重];毗連[相連接]
毘:同[毗]字
媲:媲美;取青媲白[用青色配白色,比喻詩文對仗工整]
彼:彼此,彼岸,彼等
柀:樹木名,即[榧];離析;一部份
〔香港語文.廣東話資料館〕
1人婚禮
飯戲攻心1&2
毒舌大狀
潛行

有一種「我究竟睇咗啲乜嘢」嘅感覺
黑豹2
dllm阿凡達嚟嘅
仲要隻黑豹變咗女人又瘦又弱
之後無再睇marvel戲
俾人✗ 畀人
毒舌都呃錢?
三夫
普通朋友啫, 係得我咁on9先肯陪佢睇呢啲戲
其他朋友都中意MC同TY
囚犯唔㩒制真係好唔合理
但唔係差

神作 LA CONFIDENTIAL, HEAT, Cinema Paradiso
近年除咗九龍城寨,全部港產片都係呃錢
逃亡大計2
屌佢老母睇過第一集都正正常常
點知第二集睇到𠝹櫈
問緊佢
毒舌?
談判專家?
年少日記?
填詞L?
年少日記, 填詞L, 白日之下....呢啲真係拍得好有heart又好睇。
但願人長久都好正
細節位做得好出色,特登揾返當年嘅野拍
Rec好睇喎,一鏡到底幾過癮
奇異果2,直情係災難
美帝崩裂
屌一定係赤道
講到會同寒戰crossover
睇到一半真係想割凳走人
以後有張學友做既戲就知係垃圾片
鯊海廿二小時,真係畢生難忘

話係真人真事改編,但套戲就等於講緊 某日有個人行街比車撞然後死咗一樣
完全唔明套戲想表達乜,去到最後主角兩公婆都死哂,我唯一既反應就係「咁又點?」之後就出字幕
飯氣攻心 2💩
拿破崙 直頭睇到一半想返屋企
被偷走的那五年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞