其實如果個分夠升大學,真係唔建議讀副學士/高清,即使都大都好

14 回覆
13 Like 35 Dislike
1. Asso / HD 根本學店,只諗有冇錢賺,不會太理你升唔升到學,可能你最後升左d 貴到仆街既top-up / self-fin, 然後俾佢玩數字遊戲當係升學率做宣傳

2. Asso / HD 不確定因素太多,誘惑太多。groupmates / 功課 / killer 問題講真你控制唔到。

3. 你中學re-u 時望住個個讀緊大學傾緊住hall, 你只會企埋一二邊。

4. 就真入唔到。寧願專心retake 一年DSE, 千祈唔好諗住一邊asso 一邊dse, 你諗下你中學淨係讀dse 都柒左,你邊得黎信心同時兩邊會handle 到?

以上都係個人意見,鍾意參考就參考
直接返工做野啦 仲考
唔好哂錢哂時間
Ive HD世一喎
努力入專科/有牌嘅科好過喇,比你HKU 讀文社科有撚用咩
呢個時勢 一係移民一係就考政府架啦
咪又係EO AO 讀咩科真係唔重要
如果為搵錢

Asso/ hd搵食科絕對好過degree 文科/science
咪聽佢講,ASSO每個PHD每個星期留3個鐘比你任問問題,幫你補底。加上DSE係同全港中學爭,ASSO就係同果幾百個個底可能仲差過你既人去爭。

HKCC,過3.5每年就有3萬蚊拎返,政府果度又可以拎3萬,未計你仲可以報其他獎學金。
都大咪玩啦
都大醫療科好過三大垃圾文理商科啦
第4點係最ON910個RETAKE既有9個都係TAKETAKE下頂唔順然後鳩考算,因為無晒朋輩同你一齊努力,又無學校逼你一定要讀書,成功個個通常都係唔夠分入神科,然後再RETAKE多年既痴線佬,因為佢拎返張舊CERT都入到U
首選poly HD
其次IVE HD 不過要揀啱科
夠分讀大學, 唔代表夠分入到你鍾意及你應付到嘅科, 唔好以為入咗大學等於實畢到業

人生時間寶貴, 如果畀一年retake, 或者2年讀asso, 令你個底子更堅實, 唔駛急住今年夾硬搵一科升讀, 會影響你未來幾十年條路的
如果你係僅夠分入去讀文科,除非你出到社會係舖定路去做教書、取得投考幫辦資格,你拎黎去見其他工其實真係冇乜特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞