老老實實疑病病真係好恐怖

102 回覆
3 Like 4 Dislike
初初痛到我想自殺
話時話我呢排成日覺得自己個頭 好似不斷俾人施壓 唔係頭痛嗰隻痛 仲係覺得同平時唔一樣
每個開始有焦慮症嘅人都會先經過呢個階段,你花咗好多無謂錢去搵咗幾個專科,驗完係冇一個專科話你有事

最後係得精神科係啱睇

都係四肢遊走性痛,但感覺唔算太刺痛,多數係一下一下既鈍痛,每幾十秒or分幾鐘轉一個位置痛,位置有係關節同唔係太關節既地方(e.g.手肘内側附近既肉,手指尖)

6月尾開始,痛到宜家(宜家好似輕微啲,同少左啲)

同時,一開始會肚屙/軟便(宜家偏正常)

每晚345點期間訓覺自己醒左,醒時可以係某地方痛/有啲位置疑似札住左麻痺/無太大唔舒服感覺(呢個宜家仲有,而佢以前冇任何睡眠問題)

淨係去過驗血,得ANA高,醫生冇其他發現

2024年2月尾中過人生第一次已知既covid
性格偏焦慮
乜嘢補充品搞到過敏?
具體感覺係點
最後都係食焦慮 抑鬱
TRU NIAGEN
咁佢後尾睇咩醫生
其實我同佢差不多症狀
我之前中過COVID
打完COVID 針之後都曾經有呢種感覺
佢目前淨係睇左公立普通科,轉介去內科,排到2026
真?有幾相似?可以形容下嗎?尤其係痛果part
見佢中途都痛到個人幾焦慮,話好煩擾,食醫生開嘅NSAIDs又止唔到痛,所以都冇再食
入睡無問題,但就係每晚凌晨早醒
我畀人轉介去家庭醫學排到2025年12月
手腳、身 游走性刺痛 有時火灼咁
止痛藥冇用 要食神經藥
你中covid係幾時?我哋有懷疑過啲徵狀係咪long covid嚟
佢果時打完三針之後又無乜事
你叫佢去疼痛科睇
醫生會揾原因
2022年
但之後個人開始成日好灰 心情起伏大
懷疑covid影響到情緒
佢冇試過火灼咁,可能有幾次係微微針拮咁

有冇話唔同嘅位置同時一齊痛定點?
(我朋友話佢大部分時間同時都只係得一個位置痛)

仲有你係好明確某一點痛,定一個大啲嘅area 痛?(我朋友頭兩三星期指嘅位置可以係5毫子咁大嘅範圍痛,近排個痛法area就無咁明確)

你遊走方式係點?例如上網睇見有啲人可能係今日痛手臂,聽日就痛腳咁

講漏咗點,佢初時漸漸冇咗食慾,係突然七月頭有日啲食慾又返返嚟

唔好意思,好多問題,主要想睇下你哋有冇咩相似性
唔會一齊痛㗎 游走性(6月果時好密,7月好好多了)
我係一點 有時腳板有電流經過咁
我游走刺痛主要在手指 腳板 身有時都會
我就食慾冇影響 食得 瞓得 痾得 屌得
6月初時真係超密刺痛 但果時都仲瞓到覺
不過我好易會醒
不過食咗LYRICA 好咗好多
入過急症2次驗晒所有嘢都冇事
睇咗2位權威腦科醫生佢哋話唔關神經事
我預備去做身體檢查
暫時花咗一皮
你食邊一隻?藍色樽,寫住增強劑嗰隻?
300mg
想問你纖維肌痛症係疼痛科醫生幫你診斷?
以為呢隻病係屬於風濕科範疇
LYRICA你仲有冇keep住食?
腦神經外科專科
免疫病驗過冇嘢
諗住食多幾星期停
轉中醫+針灸+近紅外線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞