食安中心再發現「廖孖記」腐乳 蠟樣芽孢桿菌超標12倍

74 回覆
40 Like 6 Dislike
本港百年老字號「廖孖記」早前有瓶裝腐乳樣本驗出蠟樣芽孢桿菌超標,被食安中心指示停售有關批次並下架。食安中心今日(16日)公布,跟進事件時再於上周二(9日)從油麻地一個零售點抽取樣本檢測,發現該樣本蠟樣芽孢桿菌超標12倍。中心稱已知會涉事商戶並指令停售及下架。

食安中心公布涉事產品為「廖孖記衛生腐乳王」255克裝,有關批次最佳日期為明年8月7日前。中心稱從油麻地一個零售點抽取有關樣本檢測,發現每克含有130萬個蠟樣芽孢桿菌,而按《食品微生物含量指引》,即食食品每克含超過10萬個該菌即屬不滿意。

中心稱,早前已向生產商作出指示,惟跟進檢測結果仍不滿意。中心已知會涉事商戶,並指令其將受影響批次產品停售及下架,而生產商已按指示回收,市民可於辦公時間致電其熱線27302968,查詢有關產品回收事宜。中心稱早前派員巡查有關食物製造廠,向其負責人和員工作出食物安全和衛生教育,並要求該廠檢視和改善生產流程,以及徹底清潔和消毒。如有足夠證據,中心會提出檢控。

中心稱蠟樣芽孢桿菌普遍存在於環境,若製作或貯存食品過程不衛生,可引致該菌繁殖;進食含過量蠟樣芽孢桿菌或其耐熱毒素的食物,可致腸胃不適如嘔吐及腹瀉。
香港人食咗幾十年腐乳都冇事,唔好自己嚇自己啦
炒通菜唔落腐乳落咩啫?
係咪乳酸菌咋?
屌那星無睇名就正皮
蝦醬
廢柴
依家有咩係食得
咁係因為我講得有道理,睇名而負皮係因為你因人廢言冇理性
用腳踩你食?
你係咪話中國香港政府部門唔啱?
咁咪落老乾媽辣醬囉,反正你地以前跟湖北琦搵食
Sor我食清炒
香港製造就
前幾年本來都諗住唔撈嘆世界
點不知比傳媒幫手打著本土懷舊產品煲一煲
捧返上黎

個事頭婆前兩日仲話家族名譽諗住執左佢算

https://www.youtube.com/watch?v=Z2d1ZS3-dbE
一開始抽取第一個樣本嗰陣.....就話係個零售點保存得唔好。
之後食安中心去左本店抽查無問題,就屌晒老母咁話唔撚幫佢澄清返!!

再依家,再再去另一個銷售點到抽查,又係奶咗嘢。既然你保障唔到你啲銷售點,不如考慮下淨係自己買啦..............................
當年蘋果
https://www.youtube.com/watch?v=Xcfyk1QGTPg
2012年12月23日
無抵頼啦,check左卷咁
唔查毒油?
食過好普通,一般貨色only
有冇搵律師踩上去食安中心,要求澄清?
有冇後台
冇牌子就咁紅蓋玻璃樽咁賣個啲又冇事
有牌子仲要有菌
睇返東張訪問,整果陣時手套又冇頭套又冇 仲要用手篤落去腐乳到 你食埋我果份
中國人好多ON9野都放入口放左幾千年
唔代表冇問題
加拿大賣得好平 成日食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞