今年樓市升定跌

6 回覆
0 Like 4 Dislike
有KOL話,有著名測量師話今年樓市跌10%,亦有地產前輩話升10%,究竟升定跌。

KOL唔明白,雖然測量師與地產前輩都是業界人士,但是礙於身份,他們預測樓市是有所不同,甚至是南轅北轍,知道內𥚃原因就唔覺得奇怪。

簡單來說,地產佬預測樓市是單向性,永遠只有向好的一面,如果真係樓市有機會上升10%,他們就會話樓市大旺,有機會升兩成,如果樓市平穩,冇上冇落,他們就會話樓市會反覆向上,如果樓市下跌10%,就會話平穩發展,如果大家都睇到時勢唔好,樓市會大跌,地產佬會自動收口,唔會打爛自己個飯碗話樓市下跌。

至於測量師預測樓市是雙向性,甚至是反向性,當測量師見到樓宇買賣成交減少,主要是打算買樓的人把持不定,未肯落搭,直接令到他們的收入減少,測量師就會話,樓價有大幅上升空間,加強買樓人士信心,如果是因為業主唔願意賣樓,他們就會話在未來一段時間,樓價一定會大跌,嚇都嚇到班心大心細的業主賣樓,測量師就得其所哉。

至於物業代理是冇方向性,見到業主就會話樓市唔掂,佢手上有不知幾多業主打算賣樓,業主本來唔打算賣樓,最後都將自住單位交俾物業代理放售,當代理見到那些把持不定的買家,就會話手上有不知幾多客打算買樓,如果佢唔買,唔使一日就會賣走,那位人兄想唔買都唔得。

KOL問,今次應該是測量師抑或地產佬估得比較準確,我認為結果取決於銀行,如果銀行正常借錢俾人買樓,地產佬贏,如果唔借,測量師贏。

https://www.facebook.com/drtongmanleung/posts/pfbid02xdMAkCNuB6cTQDbZaREcGGSswun9MCfnVC4jbEJtqSue2wHAn6Kj7pScV62M3rnKl
你老母好快變性
至於物業代理是冇方向性

點解呢度d aa 唔係
你識唔識架
由治及興,仲問,是咪又想唱衰吖
今年係利息升定樓市跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞