[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (14)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
金仔?
佢都係麻煩友黎啦記得之前佢訪問話自己喺愉園hea練 成日出去玩
佢去理文之後改邪歸正㗎喇
再度以主教練身份征戰港超聯
鮑家耀:球隊上下目標一致

曾經執教和富大埔及愉園兩支頂級聯賽球隊,過去為球隊助教的鮑家耀(鮑Sir),來季將陞任主教練一職,並正積極為來季賽事備戰。對於這個角色轉變,鮑Sir表示與上季有一定的分別:「由以往主要協助球隊操練,而今季成為主教練就要負責排兵佈陣,甚至球隊部份的決策權,兩者相差甚遠,責任亦都增加了。」

過去在其他球隊都培育出不少年輕球員,鮑Sir就寄語來季陣中的年輕球員,機會到時就放膽表現自己,不要有太大壓力:「我都會在平衡成績、球員自身表現的情況下,給予年青球員足夠的機會,最重要是大家目標是一致。」

#均業北區 #港超聯
乃木坂一姐
這次巴薩是認真要在台灣找尋下一個梅西跟久保健英
期待四天後台灣mvp的誕生
📣消息稱金判坤臨時離職違反合約規定,需賠償3百萬予馬足總!
上個po啲人話冇問題
下家俾架啦,當解約金
邊撚個嚟?
你乃木坂幻幻
雖然只係26歲,但係顏卓彬即將迎接佢成為職業球員之後嘅第十個球季。由喺班霸傑志初出茅廬,到去美國踢四年波,再去到地區球隊深水埗擔任隊長,下季將重返傑志嘅彬仔,誓要成為傑志「年輕化」嘅重要棋子。

彬仔喺10歲就加入傑志,2015-16球季獲提升上一隊,並同一班青年軍嘅隊友同好朋友羅梓駿、鄭展龍、何振廷等有一齊出場嘅機會:「可以同佢哋幾個由青年軍一齊升上一隊,尤其係喺香港,其實真係好難得同奇妙。佢哋幾個對我嚟講唔係淨係隊友咁簡單,喺球場外我哋都有好好嘅關係。」

2017年,彬仔決定離開傑志,到美國升學。佢就話喺去美國之前,傑志會長伍健都好支持佢呢個決定:「其實我喺臨去大學之前,『Ken哥』有打電話俾我,話我如果決定咗去讀書就要俾心機 ,唔好半途而廢 。」喺美國除左讀書之外,彬仔亦都有keep住踢波,先後為MidAmerica Nazarene 同 St. Bonaventure 喺美國嘅College League上陣過。彬仔就覺得美國嘅足球同香港有好大嘅分別:「美國嗰邊無論比賽定係訓練模式都比較體力化,一星期有五日練波同埋兩日健身訓練。美國大學聯賽踢9月至12月,所以1月至5月多數係健身同踢五人為主。美國冬天落好大雪,踢唔到十一人。」

讀完大學之後,彬仔短暫踢過低組別嘅黃大仙,跟住就返到傑志。佢都好感激有呢個機會:「當時每次放假返香港,朱Sir(朱志光)都會俾我跟返一隊練波,所以其實我讀書嗰四年中間係不停有跟住傑志練波嘅。好感激老闆同朱Sir喺我讀完書就即刻俾我簽約,因為我知道呢個唔係必然。」重返傑志後,彬仔已為傑志上陣超過40次,當中更包括亞冠賽事,亦為球隊贏得2022-23球季嘅三冠王。

去到2023-24球季,彬仔被傑志外借至下游球隊深水埗,錯失左可能係最後一次踢最高水平亞洲賽嘅機會:「一開始我係有少少失望嘅,因為始終亞冠係亞洲最高水平嘅比賽。朱Sir同老闆都有同我講過之後仲有機會踢亞冠,但係我而家最需要出場時間。佢哋想我好好喺深水埗累積更多經驗,所以都好快作出外借依個決定。」呢次外借換嚟嘅,更係一次擔任球隊隊長嘅機會,彬仔自己都難以置信:「首先好多謝深水埗好信任我,因為以外借嘅身份做隊長係好少見。自己都學識咗喺球場上出多啲聲提場,同埋喺球場外點樣令到全隊相處更融洽。」

深水埗開季不順利,一直未能取得聯賽首勝,未到十一月已經將主教練鄧冠研解僱,並由「飛碟sir」陳浩然取代。彬仔就非常欣賞呢位教練:「陳sir係一個好可以激勵到球員嘅教練 。佢可以透過佢以往帶隊嘅經驗令到我哋都可以踢出屬於我哋嘅風格 。」正所謂「飛碟足球,震驚全球」,深水埗喺陳sir上任之後,先後擊敗流浪同南區,以及喺菁英盃大炒香港U23。

但係最震驚全球嘅,相信都係喺過五關斬六將之後,殺入足總盃決賽。作為球隊隊長嘅彬仔,就有帶領球隊嘅責任:「比賽前一日全隊其實都有圍埋一齊,講咗啲心底話 。而喺比賽前一刻,其實我都只係叫大家好好享受一場有好多球員都夢寐以求嘅盃賽決賽 。」最終深水埗喺加時飲恨,無緣奇蹟,但係彬仔就咁樣睇呢個失望嘅賽果:「其實反而有一種鬆一口氣嘅感覺,因為其實去到嗰一刻冇人估到我哋可以同東方咬到咁緊,雖然係唔開心,但係我都為我一班兄弟自豪。」

季尾一直傳出深水埗唔夠資助而需要自降嘅傳聞,而球會亦喺足總盃決賽之後幾個禮拜宣布呢個消息。彬仔就有啲嘢想同一班職球員同球迷講:「不論職員定球員,希望可以來季喺球場繼續見到大家繼續追逐自己嘅夢想!而我好想多謝深水埗嘅球迷,因為喺我哋最低谷嘅時候,佢哋都繼續喺度為我哋打氣,希望佢哋可以繼續支持香港足球 !」

彬仔亦憑住佢喺深水埗嘅出色表現,繼2023年3月之後再次入選港隊,並喺主場對伊朗嘅比賽後備上陣。彬仔就非常珍惜代表港隊上陣嘅機會:「着起香港隊波衫感覺多咗一份責任感。比賽嘅時候見到有好多球迷為我哋打氣,好想不論球會定代表隊每場都可以出現呢個畫面,因為個氣氛真係好正!」而對於自己整季嘅表現,彬仔覺得自己仍然有進步嘅空間:「啱啱嗰一個球季自己會比60分自己,因為自己定落嚟嘅目標都唔係全部做得晒。」

來季,彬仔將會重返傑志,球隊正值過渡期,一班老將已離隊,外援人馬亦換左大半,喺上季嘅失落之後,似乎球隊都希望可以重奪聯賽冠軍,而彬仔自己都唔例外:「希望可以比以往出場更多,球會可以利用到自己嘅長處,幫球會攞多啲錦標。」

https://www.instagram.com/p/C9ezAVUysHd/?utm_source=ig_web_copy_link
我都諗到呢個
17歲都幻
開始懷疑于老師係真基
最年少(暫時)
唔使懷疑
見過以前伊達嗰隊
Daniel Bennie係唔係應該會簡澳洲多過簡香港
Slutsky喎,咁都唔出名?

莫斯科中央陸軍名帥,教波黎講你當同Lucescu差唔多level
成撚日坐唔定搖黎搖去好搞笑
2016客串過帶俄佬踢歐洲盃
咁睇上季格仔袖係最靚
係個袖遠睇以為係背心有d柒
好彩佐迪係助教同係理文做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞