各位想讀中文嘅DSE考生,我誠意向你推薦能仁(能忍)

22 回覆
10 Like 9 Dislike

香港能仁(又稱:能忍/能大)書院
歷史悠久,在港辦學六十載
1969 年 4 月,「能仁書院」校名正式向港府申請註冊為不牟利大專及大學預科,並承核准。大專部當時設有佛學系、中國文史學系、英國語文學系、社會教育學系、工商管理學系、藝術學系等六系。大學預科分設文、理組,廣開課程,任學生自由選修以應升學就業需要。

免費大專,本港學界開創先河

有見於大部分中文系及相關學科嘅學生出來社會後可能乞食,能大更加為大家提供咗「弘揚中華文化」助學金,等各位有興趣研究中華文化嘅學子以半費甚至全費就讀,可謂設想周到。

能忍亦為大家設計咗非常有趣的遊戲,歡迎大家試吓吖
免費DEGREE
同學,只要聽日拎到3322,就可以申請學費全免入讀能忍,2222都可以申請半費,以體現佛祖大愛
有社恐嘅好啱讀
隨時一個人上堂,一個人做 project 功課,根本無同班同學
目前一人燒肉、一人邊爐等一個人嘅生活方式已經成為趨勢,所以能仁亦回應時代需要,為大家提供一人校園
未教過第一嘅學生
入到能仁可以一人獨大
能仁所不能
能仁有冇graduate survey report?
能大中文系有咩出路
能仁出路咪醫局街囉
暫時無report.
至於中文系,與其話無出路,不如話我哋能忍中文系嘅彈性好大,畢業生可以按照個人志趣向任何嘅方向發展,你可能係未來嘅中文系教授,亦可能喺跨國集團為香港市民炸薯條炸漢堡包。
撚大唷
咁上年/上上年既 中文系畢業生呢?
通常係咪做政府AO/入PGDE ?
女同學讀得好會畀人讚:
呢條女好能仁
舊年社工系畢業生報到
一畢業就收到offer
做緊駐寺社工(足pt)
個game好好玩
個遊戲好深 玩左三日都找唔到不同
可以搞一人ocamp
讀社工性價高
又想害我哋班學生
我哋能仁所不能
等佢開埋nursing就係第二個聖大
除咗nursing同sw全部讀完都冇用
聖大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞