消委會:所有樣本可安心飲用

221 回覆
24 Like 435 Dislike

消委會指,就《選擇》月刊第573期瓶裝水測試報告一文,消費者委員會確認接獲其中1款測試樣本「農夫山泉」的代表律師所發出的信件,現正進行研究及跟進,如有進一步消息,將適時公布。

消委會指文章及發言均清楚指出全部樣本沒發現有害物質超世衞準則值

消委會重申,不論月刊文章、新聞稿及其他傳訊文件,以至記者會上的發言均清楚指出,全部30款測試樣本沒發現有害物質超出世衛的相關準則值,所有樣本可安心飲用。文章的重點為各樣本的性價比和瓶裝水的膠樽對環境所構成的影響,並非產品有安全問題。

原文網址: 農夫山泉發律師信 港消委會確認接獲:所有樣本可安心飲用 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1038607?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
有毒氣體無害
仲唔快啲道歉
吱吱水
不了
咁快跪
必須土下座
洗唔洗十倍奉還
咁快跪
記得開記招90度鞠躬道歉
香港真係唏噓到各方面要幫大陸含
以後準備輪到香港人去日本搶奶粉
咪講咗冇超標 不嬲都冇話唔安全 係農夫喺度發爛渣啫
所以咁樣答係唔算跪
咪講番份報告講既野 本野都講過話唔飲得
快啲跪地對住
隻狗舔鞋底啦
唔跪咪比機會人地更著陸
內部改制換血,果d乜乜注冊局有辦睇啦

搞搞下就正名做中國香港消委會
雖然樣本整體安全程度令人滿意未有發現超標情況,惟消費者需注意樣本間性價比差異頗大。

琴日報導已經咁寫, 係農夫G點特別低
都唔至於嘅 反而中聯辦會咬農夫山泉
佢話超出左歐盟個標準,香港又唔係歐盟,所以佢真係冇錯。佢話大量吸收係會生cancer,咁你唔大量吸收咪冇事
佢話達歐盟上限 無話超
所以邊隻字係
其實消委會有時出呢啲報告,啲官方用字都好少可喺度話唔能夠飲用、有害,諸如此類

多數都係列出標準嘅參考

農夫沖出嚟講到話人哋講到佢啲嘢恍如有毒,咁我都唔識講
個報告無話唔安全,只係話佢唔係咁天然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞