內地金融機構要求駐港僱員退還部分花紅

41 回覆
54 Like 2 Dislike
【有線新聞】據報有內地金融機構要求駐港僱員退還部分花紅。

彭博引述消息指,光大及華融在最近數月要求駐港部分高級管理層甚至前員工。退還過往獲發的部分獎金,以實現國家追求的「共同富裕」目標。

報道指光大被要求退還的花紅比例不足10%,但不知受影響員工數目以及是否只涉及高級管理人員,又指早前有中央政府人士曾經來港巡視光大香港業務。

https://www.i-cable.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E8%B3%87%E8%A8%8A/249377/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E9%87%91%E8%9E%8D%E6%A9%9F%E6%A7%8B%E6%93%9A%E5%A0%B1%E8%A6%81%E6%B1%82%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%93%A1%E5%B7%A5%E9%80%80%E9%82%84%E9%83%A8%E5%88%86%E7%8D%8E%E9%87%91
交咗稅果啲點算
即刻轉工或移民走啦
前員工都追咁癲?
買左樓點算
前議員都追糧啦柒碌,第一日發生啊?以為香港人大撚晒?
慢慢體驗共產黨鐵拳的滋味啦
即係消失走人啦
香港公務員絕對要支持一下祖國政策
可能佢打暈左自己幾年
舉腳支持
可自行向相關部門申訴
唔退就唔同你簽新contract,咁既時期返去大陸就食得屎。50%我都退
共同富裕只係政策,究竟大陸用邊條法例要人哋退花紅?又點解只係金融業要退,其他行業唔使?
望望你個名
前員工:憑我實力攞嘅,退你老母😦
破左產都要追返你啦
勞工處
追過錢 你唔還 入境咪拉尻你囉
邊個包保係賺番嗰50%前會唔比人炒
顛覆國家
可以考慮公務員上繳部分人工,以示忠誠
唔還會點?
Hi 淡友
支持理解尊重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞