新稅制後一換一數量大跌7成 車價$50萬以上銳減9成 兩大廠成最大嬴家?

32 回覆
15 Like 2 Dislike
BBA 加埋都無200部

睇來無稅補貼無咩人會買貴價電車

根據運輸署數字,透過「一換一」計劃完成首次登記的電動私家車數目,由今年1月的3,092輛持續上升至3月的4,618輛,4月份更達至高峰的5,379輛,4月涉及的免稅總額達14.28億元,較1月時的7.58億元「翻倍」。值得注意的是,4月份登記數字較高,主要反映3月份趕舊稅制「尾班車」高峰。

不過去到5月及6月,數字出現「斷崖式下跌」,不但數目上較4月大跌7成至6月的僅1494輛,免稅總額亦大減近8成至2.72億元,金額較1月份銳減三分二。2023年全年透過「一換一」登記車輛數目為28,195輛,免稅額共73.92億元,即平均每月有2,350輛,涉及免稅額平均每月6.16億元。

BENZ由974輛大減99%至7輛 AUDI僅1輛
根據數字,去年平均每月有約260輛稅前車價超過50萬的電動私家車完成首次登記,但今年由4月份高峰的1072宗銳減至6月份的17宗,減幅達98%。 當中平治(MERCEDES BENZ)數量(包括50萬元以上及以下車款),由4月的974輛跌至6月的7輛;寶馬(B.M.W.)(包括50萬元以上及以下車款)亦由4月的1,303輛減少近9成,至6月的165輛;奧迪(AUDI)更由3月的231輛跌至6月的1輛。

...

https://std.stheadline.com/realtime/article/2005130/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%9B%BB%E5%8B%95%E8%BB%8A%EF%B8%B1%E6%96%B0%E7%A8%85%E5%88%B6%E5%BE%8C%E4%B8%80%E6%8F%9B%E4%B8%80%E6%95%B8%E9%87%8F%E5%A4%A7%E8%B7%8C7%E6%88%90-%E8%BB%8A%E5%83%B9-50%E8%90%AC%E4%BB%A5%E4%B8%8A%E9%8A%B3%E6%B8%9B9%E6%88%90-%E5%85%A9%E5%A4%A7%E5%BB%A0%E6%88%90%E6%9C%80%E5%A4%A7%E5%AC%B4%E5%AE%B6

個人簽名

───────────────────

證明電車都係窮撚揸
唔一定窮撚
但就肯定係cheap精度縮貪小便宜嘅人專用
無論有冇錢都好
渣車快感大唔過白白交稅比政府嘅dump春
咁你有冇睇下汽油車登記量
audi電車真係勁少人買
benz eqa 同 byd有款 撞晒樣
而家最賣得果啲電車全部都係30萬樓下果啲入門車,買得既多數係想慳錢果批人,同本身就target油車果班根本就兩個群體黎
香港連登
中国香港連登先啱喎
認到嘅,不過啲女唔會認到
雙B 啲電車底盤大部份係油電共用過渡款,都唔明啲人埋單係咁心態
你咪慢慢等 有新車咪再換囉on9
電車咁垃圾,點值50萬,基本全部都係十零廿萬響度內卷
電子垃圾十萬都比多 賣又賣唔出
呢兩個月啲大代仲清緊舊稅現貨
無新車返都唔奇
見佢減左優惠,又冇乜邊款電車真係好靚好想買,最後揀咗部寶馬直六爽埋呢一轉先算

油價真係加得好癲
政策支持國產車
新個架q4都還好
佢架etron q8真係大而無當
Gt又太貴 真係唔知點買
人夫唔係舊制最尾一個月用1換1出哂牌咩
跟住d客同佢買舊制登記咗嘅電車
所以5月就冇新車登記
果一千部死貨有排賣
正解
香港油王唔怕啦你v10 v12你都輕鬆
外國根本唔應該用電車
車程遠, 充電時間長
咁都係睇咩型號
i7 EQS 點都唔算係窮撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞