公開試係你哋做咗十幾年人第一個轉捩點

16 回覆
38 Like 1 Dislike
如果你有靚首抽(有父幹)
可以唔洗理以下篇文
我想講 如果你家底普普通通(暑假去遊學團都牙痛咁嘅聲)
公開試就係你哋人生第一個轉捩點
叻嘅入medic law gbus 平庸𠴱班就bba nursing engine
記得有專科就入專科,專科都可以做mt eo ao
但無家底跟興趣入乞食科,出到嚟分分鐘做十年都係逗25k嘅文員仔
聽到呢句 一定有啲老屎忽叻唔切衝出嚟話
「讀大學有撚用咩,我依家咪又10萬8萬一個月。」
講得出呢句,一種就每日出賣體力換取金錢嘅人(我心底非常尊重呢班人)
另一種係「我自己都賺夠喇,比人賺吓啦。」以呃呃氹氹跑數唯生嘅人
公開試之後你就會開始發現身邊嘅中學同學慢慢變成以上幾種人

唔講錢途,大學係一個地方比你知道自己係幾撚廢嘅地方
讀過大學(唔係學店),有去exchange做吓大公司intern,見識視野真係唔同啲

最後係到祝各位DSE考生聽日旗開得勝
希望今年有狀元
同記者講想讀神學系
有父幹, skipped
屌校服妹先係第一個轉捩點
窮撚記得揀社工、護士、老師呢三大連登仔怒屌嘅科利申:窮撚
BBA 唔好諗 你唔會係天選之人
bba 唔係專科
係乞食科
會計都係咁話
出世先係
其實語文夠好都考到EO萬一真係入唔到專科,揀好啲嘅U讀人文學科
無父幹/成績差都唔緊要
搵到個有錢女友一樣得

利申:無父幹靠自己, 身邊有幾個fd有個有錢女友之後大肚結婚生幾件等分身家
認真問,而家教席仲洗唔洗爭崩頭?
十年前考嗰陣見好多人都要做幾年助理先有機會升全職
啱啱過咗阿豬阿狗都請同有手有腳就升職嘅黃金時間
殺校潮準備開始仲老師 爭崩頭排唔知幾多年先報到pgde再殺校就做人生議員

讀engine好過啦 又廢又高人工
17-19 分就入到既水泡科 起薪居然有 25k
https://lih.kg/3741394
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞