二手PRIUS C 換電一問

63 回覆
5 Like 1 Dislike
想買一部二手toyota prius c.
請問為何上手車主話, 電池只係小部份換o左, 而唔係成組換?
感覺有d古怪, c hing點睇?

換一換都2,3萬架喇
因為故障碼可以用電腦滅左佢,行50km先會再著
而舊電可以改排列,所以一係的起心肝換原裝電,一係賣左佢搵人接火棒
搵你接火棒
樓主你二手買幾錢,換電唔平
冇咁誇張, 萬五左右
師兄, 有見地
啱啱推咗個車主, 明知電池瓜瓜地
呢啲原裝電有冇街價?不停去格價好似好怪咁
原廠幾雞野,如果你識人車房搵d砌好既電,應該萬五左右
最平既做法黎,混能大電有十幾組細電
一舊換最慳水慳力咁解
平做就邊組壞換邊組
你唔放心其實督電腦都睇到邊組有問題,一般佢電壓比較跳既個組壞既機率會好高
玩二手車用純油車平靚正
俾你參考:

舊年年中去Toyota換咗整組原廠電(Prius zw30), 大約17,000.

街邊有啲哋方可以幫你check 死邊塊,就咁換果塊,但係一定唔係原廠新貨(Toyota唔俾剩係買件唔洗佢安裝,怕你瀨嘢,一係電死你,一係就火燒車。)。可能係after market(強國貨,大約玩到1,2年貨仔), 或者劏車場執返嚟嘅原廠二手貨。可以用幾耐就睇你彩數。
唔博
咁整法送火棒比人就得,自己用盞On9

你成組電行咗咁耐都果頭近,你淨係換死咗果個unit,過一年半載就會到第二個unit死,到時咪又要整
即係同上面D 師兄意見一樣,電池可以頂多一段短時間
而家原廠都好平
有冇推介邊到換電好
出名嘅一係西貢,一係觀塘, 不過去得觀塘不如返原廠
前2年換過 13000定15000 包2年保養/20000

而家好似包3年
所以真係諗唔到點解唔返原廠整
上去換電飲杯咖啡攞嗰啲嘢飲都抵
新手搭單問下
其實如果想平平地搵架二手車操下過下引

係唔係純電/混能呢啲要換電既車都係唔好諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞