李家超奉勸年青人 如只因公屋單位而浪費夢想會後悔

236 回覆
15 Like 288 Dislike
有意見認為,近年公屋申請人有高學歷及年輕化跡象,影響年輕人向上流。行政長官李家超出席行政會議前回應,當局有計劃協助年青人置業,包括「首置計劃」,但有些年輕人為了排隊上公屋,刻意令自己收入符合標準。

李家超建議,尤其是單身年青人,重新檢視自身發展。他表示,希望香港以家庭為骨幹,因為無論高低潮,家庭都是支柱,奉勸年青人以自己理想去發展,如果只因一個公屋單位,而浪費自己可能性和夢想,相信會後悔。

他認為,很多人今時今日的成功,都是拼搏和努力創造出來,很多企業家都是以夢想鋪排發展歷程,因此希望年輕人發展要多元化,如果每個人都追夢,香港發展一定會更好,最終成績可能是比公屋所給予的,多一百倍甚至無限大。 另外,首批「簡約公屋」申請人數,較推出的4000多個單位高出2.3倍,李家超說,反映這方面政策正確,受歡迎程度不但符合預期,甚至比預期更好。

李家超又表示,雖然公屋輪候時間封頂至6年,長遠公屋供應量足夠,但由「生地」變「熟地」,再由「熟地」到建成房屋需時,因此過渡期要有「簡約公屋」。他表示,聽到市民申請時所講的心聲,同事工作獲得認同,感到鼓舞,當局會不斷努力物色其他臨時和短期地皮,以繼續推進好的政策,但整體規劃要考慮不同發展因素,長遠而言仍希望以常規公屋滿足市場需要。
我夢想就係取得公屋
唔係因為申請公屋而唔向上流動
係向上流動唔到而申請公屋呀
無屋住有夢想又點
佢上任以黎好似未講過人話
仆街,用激將法激到我哋個個排公屋放棄自己夢想
我夢想就係躺平
以前就話住洋樓養番狗
而家住公屋咬老綜先係新香港獅子山精神
無自住地方係無可能追夢

香港就係靠住宿去扼殺年輕人夢想迫佢地做社會齒輪
地方都無得住仲講夢想
年輕人,唔好放棄你哋嘅夢!
繼續瞓!繼續瞓!繼續瞓呀!
我夢想就係公屋躺平渡過歷史的垃圾時間
首你老母置咩
仲要個個月供你D強姦金

除非肯比人用強姦金做首期
否則香港沒救
每日解決一個問題,
每日提岀一個口號………
青年人夢想就係住公屋,有公屋先有家庭,而超哥就調轉
得啦 講到出面
公屋係比新移民,後生仔唔好同人爭啦
我的夢想就是拎綜緩住公屋躺平
啱呀,夢想唔係剛需
條友上位就要做呢D
首置計劃???
很多人今時今日的成功,都是拼搏和努力創造出來,很多企業家都是以夢想鋪排發展歷程

今時今日拼搏完有應得嘅回報再算啦
位都冇得你上
公屋留俾專材架
由細到大都填鴨式教育既地方學人講夢想?

同埋填鴨式教育好快冇用。
交咁少租
年年去旅行 買靚野食 買按摩椅
住私樓又要供 又唔敢resign 托柒咩
又唔起多居屋
公屋夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞