滙豐:8月19日起,透過非滙豐信用卡增值將收取 1.2% 手續費!

311 回覆
47 Like 463 Dislike
8月轉埋最後一次就 過晒銀行del app
如果佢解埋 1000 限額就仲有著數
佢存在係可以刷信用卡
無信用卡就無存在價值
如果citi無得刷payme,仲可以刷乜拎分
用simply cash卡增值都仲有$3賺
其他卡增值都要俾返錢對家
支付寶都做到,不過你食飯多就用埋Payme 個額。
有fps依啲電子錢包跟本無存在價值
dbs有1皮,mox有3皮
有fps 點解仲要用payme
渣打有6皮免息fps
趕客 要賺錢就諗下點樣可以放款D限制又唔係一減再減增值額度啦,諗下點樣令更多商戶都接受payme付款之後由商戶果邊賺手續費。要user一開波就俾手續費,咁多唔同既電子支付工具,點解仲要用payme?
支付寶偷笑都黎唔切
收手續費黎提供你更喜歡既體驗

真係第一次聽
都已經2024年 仲有咩人會用payme呢D落後產物?

又要裝你個系統 又得一個平台 又無轉數快咁方便 收費仲廢過 alipay / wechat

我諗唯一廢過佢都係得Tap & Go 呢兩間都應該執柒左佢啦
下一步就係增值攞唔到任何RC回贈?
HSBC 自從無左個豬仔錢罌廣告之後,
就變得越來越衰,
帶頭收戶口最低結存收費,
乜乜物物都要收手續費,
用大公司威壓小巿民,
成日用碌咭碌滿幾多錢就有小恩小惠比番你班小巿民,
但實質佢濫收費用果度掠左超多錢,
想去銀行排隊呢,就一定超多人,
又唔肯請多幾個職員幫手分流,
分店又少,呢間多人想去第二間都唔得,
呢間正扑街銀行
12rc點變2400 里出嚟
Red/signature 好啲
FPS 免費, payme 收費 ~講完
所以一開始做掠水既生意好過
貼錢益人班窮人會覺得老奉理所當然
次次經濟一差,滙豐就係會開源節流
個個經濟週期都有新嘢
諗住覆再對上一個
就咁話PM有問題好似有啲jumping to conclusions

先唔排除PM要做埋PO嗰份,但withdraw/ make business call 係BU,PO如果advise咗evidence-based viewpoint但BU disagree其實做到嘅好有限,更唔好講傳統嘅PM mindset同HSBC嘅bureaucracy講求upline approval呢啲compliant to company ethics嘅culture

不過高價請deliver唔到value嘅PM行內都好普遍,而且好多都係0 code PM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞