跑步淆柴後,右腳底呢個位置痛足幾個月,準備walk in 門診睇,但想做下資料搜集

41 回覆
0 Like 3 Dislike
用錢用時間請病假去做物理治療都麻煩
仲要醫唔好先慘
係啊 如果你搵到名醫 話我聽
試過打波整親但唔係拗柴 睇完私家照埋mri 話係筋膜扯傷
駛左幾錢同斷到尾嗎?
要去有衝擊波同激光做的創傷治療or 物理治療
你果個位痛已經有可能係舟骨受傷
冇所謂,祝各位早日康復
有機會係拗柴後脛後肌無力/腓骨肌群僵硬導致足弓下塌,跟骨外翻,令壓力集中係內側同足底筋膜

碌下腳板之餘都鬆下小腿,搵脛後肌腓骨肌訓練嘅片跟住做,反正練腳踝穩定無害
足底根膜炎

食藥
物理治療

未斷到尾 保險claim 爆左 唯有靠平時拉下筋 個陣物理治療師話正常2,3個星期就應該冇事 但我受傷個個位咁岩係支撐點 企,行同起身個下都會用到個個位 所以會再長d 時間

結論:窮人唔好病 有物理治療師幫手個段時間自己覺得好好多
咪撚去門診

門診好多嘢做唔到 排過專科門診都要幾年
似筋膜炎
去淘寶買番個波波, 得閒踩下佢, 會有幫助, 網球都得。
骨裂
去照
另外腳板痛試下拉小腿筋

排門診,應該投胎都未醫好
痛就唔好跑啦
本身休息就好嘅事, 你夾硬再畀壓力挫傷
唔係下下大力出奇蹟㗎大哥
畀你跑多幾個月, 之後一世唔洗跑
你覺得值唔值得
明白ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞