葵廣80呎「劏上劏舖」月租竟要5萬?呎租貴過IFC 3.7倍 雪糕店老闆爆「八成舖做唔長」

24 回覆
5 Like 3 Dislike
https://www.stheadline.com/realtime-property/3362942
https://bit.ly/3Q29Vow

潮流是個循環,兜兜轉轉可能又會重新興起,飲食界亦是如此,十多年前曾風靡一時的希臘乳酪雪糕,其後沉寂一時,近年再度崛起。90後港人阿Joe睇準商機,去年斥資90萬元,在葵涌廣場(葵廣)開設乳酪雪糕店,高峰期更日賣300杯。該迷你舖面積估計僅80方呎,以約5萬元承租,呎租竟高達625元,更比中環ifc平均呎租高。他指,今年葵廣人流明顯少了很多,生意對比去年同期跌了兩成。

葵廣人流多 「舖租貴係正常」

小店位於3樓小食街,食店及人流集中,屬於旺舖。由於該舖位是「劏上劏」,因此連業主和代理也不知道實際大小。阿Joe估計小店面積僅80方呎,非常迷你,現時每月租金5萬元,呎租625元,甚至比起中環ifc平均呎租165元高出3.7倍。若以此呎租水平,相信足以租到尖沙咀與旺角一帶零售核心區部分街舖。

Joe表示,有打聽過其他地區的舖租,但始終最熟悉葵廣:「係㗎,其實5萬蚊可以租到間街鋪嘅餐廳,有埋舖位㗎喇。不過葵廣真係多人流呀,舖租貴係正常嘅。」他又補充,「你睇呢個呎價,好似好貴咁,但係你對比隔離鋪位,其實全部都係呢一個價,你就會覺得好正常。」

至於小店生意對比去年同期,少了20%。阿Joe指,現時經濟差,市民消費更為謹慎,在如此市道下,盡量消費必需品,而乳酪雪糕這類甜品屬於奢侈品,「譬如你飯一定要食,甜品係可有可無,所以對我哋生意都有影響。」對於普通雪糕可以做到5蚊、10蚊一球,但希臘乳酪材料成本較高,定價亦相對較貴,「對比起外面其他乳酪雪糕,我哋四字頭一杯,算係平,所以我哋都係薄利多銷。」他透露,連租金、人工、食材、雜費等,每月營運成本接近20萬元,估計還需要一段時間才能回本。

作為葵芳人,見證葵廣興旺,阿Joe指這個商場確是神奇,民生小店應有盡有,而且不少舖位轉手得快,留意到有個現象是八成做不長,「一間執咗,第二日即刻圍板開過第二間,(租金)好似仲係升緊,因為你唔租,大把人租。」
葵廣人流真係超多…雖然依家明顯比疫情前少咗。
人流多加真係有消費
同類型 好似藍田果D 大多數都係過路
葵廣冇咩死位係頂層左上角比較死
Joe表示「你睇呢個呎價,好似好貴咁,但係你對比隔離鋪位,其實全部都係呢一個價,你就會覺得好正常。」
這個商場確是神奇,民生小店應有盡有,而且不少舖位轉手得快,留意到有個現象是八成做不長

即係ON9
呢個價已經做唔住
D傻仔圍埋一齊就覺得合理
仲搶住去蝕
做唔掂自然會執
理得佢
客有野食咪得
咁貴租,玩死個場就攪笑
Hebe老師先早排講完鬼影重重
葵廣夾鳩仔機多過冒險樂園
夾公仔個d係租唔出放d野係到費時影響銀行估價架咋
咁即係有冇人租?
明明大陸啲野平左,
黎到香港就要不停加價,
又係租金搞事?
抵食先多人
加租加價就唔入了
葵廣終有一日都係會玩死自己
葵廣多學生妹, 自然又多左班鹹濕仔/佬去
執下執人冇人行,變左死場就唔再有人去
原來平左咁多了,5萬
識得有個朋友,早7-8年前
又係新個條美食街到租80呎,個陣聽見成7萬租
個陣已經覺得癡撚線
佢又係賣雪糕,$40幾蚊杯,點撚做呀
結果真係玩一輪就88
應該仲旺過mk
除左學生哥呢d肯消費群,大人都唔少
周末都迫爆
所以有價有市
算係逆市旺場
7萬租到天后/炮台山過千呎,啲客仲要富貴好多
做起左個場個朵
入得去行得上3樓既都係預左掃街
就算唔係特別想食都硬係要買D野食咁
有人排有人等就自然會好奇會停低望下
停低既時候又引黎更多人聚集
但你要去依啲市井學生場先會多人買依啲低成本,但賣到貴一貴嘅食物飲品。
咁唔一樣既,始終葵廣真係多人掃街
有D貴租都做得住,但睇下賣咩食囉要
佢5萬租一定貴,但比黃金期都平左
不過真係好大壓力下
天后依家都唔掂啦,成條電器道過多幾多月又執一堆鋪頭唔做
電器道又係貴租到離地
咁你又租
ifc而家咁多三餸飯,索性唔做名牌轉做新葵廣啦
諗起細個
個個星期學完琴就去食野
中庭有金魚 有時仲有拍賣
唔知幾時開始紅左 好似係13-14年到
就太多人 細個食開既鋪頭都頂唔住貴租收皮
開始就極少入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞