黎緊去東京7日富士山+長岡煙火行程 請教

95 回覆
3 Like 10 Dislike

夜機UO 2340>0500到羽田機場

DAY1
落機hea陣諗住去御殿場oulet
方案1 >慢慢坐鐵路去御殿場再轉接駁巴士去outlet
方案2>羽田機場~東名御殿場交流道(IC)再轉接駁巴士去outlet 但要0800先有車
2個鐘頭唔知點hea 羽田咁早又冇野行

行到6PM左右就搭鐵去富士宮站附近旅館住一晚
第一日早休息>DAY2 要行富士山(富士宮線)

DAY2-DAY3
行李寄係旅館
訓足9,10點出發富士官站搭富士宮五合目巴士到起點
8合目book左山屋 0100再上山睇日出
hea行下山頂影下相再慢慢落山
之後到富士宮五合目坐返巴士到富士宮站拎埋行李
唔知有冇地方可以沖個身
冇都冇所謂>坐鐵返東京stay一晚
(未搵到酒店book>應該會book 2晚>forDAY3睇完煙火返黎住多晚)
依家見好多酒店好貴 有冇巴打介紹近JR車站又便宜既酒店(唔要膠囊)
DAY4晏就出發去長岡睇煙火大會

DAY4
之前上網買左飛睇長岡煙火大會
見1600可以入場 1920-2110 fireworks time
所以考慮訓晏D先坐JR入去長岡
睇完會趕尾班車返東京住
上網見睇完煙火走會好多人 好難上車 唔知有冇巴打有經驗去過可以講多D我知?

DAY5
秋葉原睇足一日動漫figure
STAY係秋葉原

DAY6
未plan
可能會去熱海果邊玩一日
DAY7
未plan

2125機返HK
我嘅建議係住新潟 不過宜家先揾太遲

返東京嘅人好鬼多

每年都有人上唔到車瞓東站
如果早少少未完煙火就走?
好多人睇完 Phoenix 就走

大概8點幾到

不過咁辛苦搶到飛我自己就會睇哂全埸
感謝都應該會早走
同你有同樣苦惱
長岡花火大會嗰日淨係買到2150班車翻東京,依家諗住2110就起身走,希望趕到班車
睇過煙火大會就知冇可能趕到完場後既火車
佢唔係冇車 只係加班車全車自由

冇位坐咪企足全程
買到飛都要早咁多走?
就係唔想企兩個鐘返東京
要,因為會場同車站都有一定距離,同埋一定好多人一齊走,早走會安全啲
要早買車飛?我諗住去到先買
但長岡花火會最正係最後😛
我想講好多都 full哂

最後全場人開晒電話燈講bye bye 多謝勁好feel
如果在埸應該好感動下

所以我貴一貴都 book新潟

冇時間壓力 第二日瞓飽先再出發
5百蚊一晚酒店算唔算平
要,唔提早買飛要同人搶自由席
我一出即搶

我坐嗰班已經全 full
又富士山又長岡
5舊我覺得ok
咁大獲 可以係邊度買到
我原本都係咁Plan,但最後覺得單拖上富士山太危險所以放棄左。
辛苦但值得
星期五
要撞啱好天氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞