月經好唔準 點算

14 回覆
1 Like 6 Dislike
幫女朋友問
佢呢半年發現自己越來越肥,開始食得健康左。成日食雞胸三文魚,好少食煎炸嘢。不過佢份人唔鍾意做運動,所以就算食得幾健康,都係好肥(佢一年前係果d食極都唔肥體質)。而且個肚腩越來越大,大到人地以為佢有左。
同時,佢d月經越來越唔準。每個月都會遲半個月,成個月經期都係流黑血,之後呢兩個月直接唔來m。(一定唔係因為有左)
如果呢種情況,應該直接睇婦科先,定做個詳細婦科檢查check下荷爾蒙有咩事。
有機會係多囊卵巢症 建議都係去check下先
不過呢啲情況都大機係
有咗 係禾既
流黑血即係身體循環有 dd 問題
通常作息好 d 第二個月就冇乜野
如果黑血之餘仲要 d 血好乾就一定睇醫生先
睇中醫係廢嘅
想黎 m 準時就食低劑量避孕藥,不過最好都係睇醫生先
唔睇醫生上嚟連登問
佢呢幾個月都成日失眠 日日訓好少
同問
第二個月無黎m
Check咗唔係大肚
有咩醫生介紹
我個fri end就你咁,照到有個8cm瘤,要做手術切左佢
直接睇婦科啦,醫生先知要做啲咩檢查
Copilot噉樣答:

你女朋友的情況聽起來可能與荷爾蒙失調有關。荷爾蒙失調可以導致體重增加、腹部脂肪堆積、月經不規律等症狀。以下是一些建議:

1. **婦科檢查**:建議她先去看婦科醫生,進行詳細的檢查。醫生可以通過血液和尿液檢測來了解她的荷爾蒙水平,並找出問題的根源。

2. **荷爾蒙檢測**:如果確定是荷爾蒙失調,醫生可能會建議進行荷爾蒙檢測,以了解具體的荷爾蒙失衡情況。

3. **生活方式調整**:除了飲食健康外,適量的運動和規律的作息也很重要。即使她不喜歡運動,可以考慮一些輕鬆的活動,如散步或瑜伽,有助於調節荷爾蒙。

4. **壓力管理**:壓力也是荷爾蒙失調的一個重要因素。學習一些減壓技巧,如冥想、深呼吸等,有助於改善荷爾蒙平衡。

希望這些建議對你女朋友有幫助。如果她的症狀持續或加重,務必及早就醫。你們的健康是最重要的!💪😊
分手
連登仔:中出咪冇囉
食好多雞胸未必好事, 好多雞有添加激素, 女人食得多好易乳房或者子宮生瘤, 子宮生瘤都會影響月經

不過都係先睇醫生, 普通科或者婦科, 應讓寫紙照盆腔超聲波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞