美英治安笑話 「9小時」vs「9分鐘」 特区警贏9條街

24 回覆
0 Like 70 Dislike
西方政客沉溺於權力遊戲,為搶選票,動聽囗號喊得響亮,但對眼前的民生難題就得過且過,久而久之,積成「頑症」,神醫都難救。法律界朋友同我講,近日美英兩國都鬧出治安笑話,1是加州奧克蘭市便利店遭近百名匪徒洗劫40分鐘,9小時之後,才有首名警員到場;2是英國新任司法大臣告急,說監獄快要爆煲,為免被定罪的犯人無監可坐,將會提早釋放數千囚犯。這兩件事的確荒謬透頂,我詢問警隊朋友和懲教署前高層,類似情況會否在港發生?兩人異囗同聲說機會是「0」,警隊要求警員於報案後9分鐘到達現場,懲教處則留有一定數量「吉位」,任何情況下都「有監可坐」。

其實奧克蘭警方也有難言之隱,該市今年以來搶劫案上升了40%,警隊人手卻持續減少,10個樽只得6個蓋,如非極重大案件,便都側側膊懶理。朋友說,美國多個城市都同病相憐,例如紐約警員離職便比疫情前大升43%,小市民只能好自為之。

我問一位警隊朋友,如香港警方收到類似報案,警員用多少時間到達現場?他說警隊定下了服務承諾,要求警員在既定時間內,回應所有真正的999緊急求助電話,港島和九龍區平均「回應時間」為9分鐘,而新界區則為15分鐘。

所謂「回應時間」,一般是指警員到達現場處理案件的時間。當然所用時間會受一些因素影響,如交通情況,但管理層力求警員做到,會根據上述標準,進行內部監察,不容偏離時限太多。

香港警員「9分鐘」到達現場,與奧克蘭警員「9小時」相比,怎止贏9條街。而且警方破案速度亦奇高,例如年前尖沙嘴一宗表行劫案,重案組於10多小時內拉人並找回贓物,美英許多城市警隊都望塵莫及。

至於發生於英國的「監獄爆棚」荒謬劇,更令人笑爆嘴。剛上台的工黨司法大臣馬曼婷早兩日拉響警報,說英格蘭與威爾士監獄的8萬8千幾個收容額,正瀕臨爆瀉,只餘下約1400個空位,料瞬即填滿,如不採取緊急措施應對,被法庭判罪的犯人將「無監可坐」。

我詢問一位懲教署前高官,香港監倉會否逼爆?若如此,會疏散囚犯嗎。他斬釘截鐵說「不會」。他說香港監獄一般都留一定數量「吉位」,有個緩衝空間,現時狀況並不擠迫,仍有空位可用。

他說,制度上說,懲教署不可以不接受法庭判了刑的犯人,也不能提早放人,所以20多年前情況最惡劣的時候(因要囚禁大批非法入境者),監獄也要照收,惟有採取彈性措施,如將部分飯堂地方改為囚室等,終克服了困難。

美英治安的荒謬現象,非一朝兩日形成,只是到今天才「發病」,但深層問題太多太複雜,真係神醫難救。香港紀律部隊經多年努力,如今贏它們9條術,我對此衷心讚許。

www.bastillepost .com/hongkong/article/ 14192950

39分鐘
黎廷瑤=前星島總編
9分鐘? 有事長官走先 冇事先好叫我
唔係wo,睇過咁多美國警察捉黑人既片,美國警察出警速度係極快,幾乎5分鐘就會出現
其實美國咩情況,
上youtube睇都知,唔洗你講
但就從來無人解釋到:
點解仲有咁多高官有錢人送子女去佢地所講既治安笑話地方度讀書生活??
你搞錯咗一樣野,唔係仔女咁簡單,成個領導人既家族都係外國公民
一兩單事件就評論哂成個英美體制
咁講 如果英國警察有香港警察咁多資源
一定做得好過香港
英國問題係人手唔夠有啲輕罪直情唔做
香港就係人手多到可以幫政府搞文字獄
官商鄉黑冇難度
有冇人覺得成篇口吻語氣,開頭以為係屈夫人寫?
笑撚死人
香港鼻屎咁細 就有幾萬隻狗守門口
拎國家同個地方政府比….
除非當左香港喺國家啦
係呀,美英就嚟爆炸啦。
香港如果你報警話有人唱榮光,9秒9添
721連閘都拉埋又點計?
有冇落手一齊犯法先
:我唔知,我睇唔到,你呃人
佢話係9分鐘咪9分鐘囉 佢話9秒我都信
仲有掉頭走
咁啦,香港人可以合法持槍,黑警攞正牌9個鐘先到場,我無問題的
巴士的報
就係拉左閘唔計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞