特朗普遭到槍擊 右耳受傷流血 警方:並非被子彈擊中

188 回覆
32 Like 126 Dislike

美國前總統特朗普出席美國大選競選集會期間遭到槍擊,右耳受傷流血,大批特工立即上前護送他離開。據當地傳媒報道,疑似槍手已被特工擊斃,特朗普現時狀況良好,但事件亦造成場內觀眾死傷。最新報道亦指出,特朗普已經出院並會如期出席周一的共和黨全國代表大會,又引述白宮官員稱拜登已經與特朗普通電話。

特朗普:感覺被子彈撕裂皮膚

特朗普在賓夕法尼亞州舉行競選集會,他發表演講期間現場突然傳出槍聲,他隨即蹲下,多名特工隨即上前重重包圍他並掩護他登上汽車離開,其間特朗普仍不斷揮舞拳頭,向支持者示意他不會認輸。從現場片段可見,在聽到槍聲後特朗普與身後觀眾一同踎低,現場傳出驚慌民眾的尖叫聲,當特朗普離開時觀眾亦不忘吶喊和揮手回應特朗普。

事後特朗普在社交網站表示,當時他感覺被子彈撕裂了皮膚,流了很多血,又稱難以相信這種行為竟在美國發生,感謝特勤局和其他執法部門就事件的迅速反應。特朗普的競選團隊亦發表聲明指,特朗普狀況良好,正在一間醫療機構接受檢查。不過,美國賓夕法尼亞州警方表示,特朗普並非被子彈擊中,而是被據稱遭子彈射擊的提詞機玻璃碎片擊中。

#am730
八發八唔中
中彈既話點會唔覺得痛
連登仔:
又一新技能 勁過cs開外掛
零秒開槍零後座力瞄頭部而精準打到耳仔邊

中國香港報章:
唔係俾子彈射中

已故金庸:
可能係黃藥師彈指神功第十九代傳人
真係警方咁樣講?
提詞機放係邊度?
有無圖示?
當時頭向右
耳仔喺背面

提詞機放後面點睇
唔係比子彈擊中
塊面上面果D唔通係蕃茄醬咩屌?
陳水扁
相都影撚埋有子彈喺耳仔水平位置飛過
同人講係提詞機碎片
提詞機實會係擺後面

除非佢用屎眼望野啦
得侵左手邊有提詞機咋喎
但當時個頭佢拎咗去右手邊,仲要右耳流血
唔係好啱角度喎
依幾日落公園,茶記一定大把廢老講成件事係自編自導自演
陳水扁?
一定
中文媒體第一時間做反駁隊
係我嘅精液
am730寫咁嘅標題都係想咁
本來以為侵真中彈 唔會攞命玩, 而家 陳水扁 劇本firm
美國陳水扁
侵個衰仔玩咁大
自導自演既話,揀耳仔黎射都幾撚勇吓

Reddit r/all 啲comments 都係咁
Trump留血啲圖r/pics delete 哂咁制
光明卡又中
四年前要做的事估唔到今日發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞