有冇人有生唇瘡嘅經驗 點樣可以快啲好返

42 回覆
1 Like 0 Dislike
過來人
暫時只有Acyclovir 5%藥膏係西醫proof有用,唔好試其他啦,正廠約3百,副廠幾草有
一痕就查可以唔洗損
注重個人衛生,多d用滴露清洗洗面毛巾
無乜嘢唔好掂個咀,包括手,紙巾,雨水....任何野都assume帶箘,掂親就有風險
係,好多紙巾都污糟,尤其餐廳果d,私伙都買好少少牌子
買multivitamin食,類似a-z果d,改善免疫系統
我由以前個個月有變一年一兩次,希望幫到ctse
有口服藥 快過藥膏三日左右好返
暗瘡貼 /薄荷膏
我係一去到歐洲就大爆發又紅又腫流晒水
勁想死
對我來說唇瘡就同個人燥熱有關……食多兩餐牛又唔記得食牛黃解毒片清下熱就好易有。
一發現就食重劑量牛黃解毒片,一日六至八粒……最緊要係馬上狂搽雙飛人,每小時幾次……如是者希望一日內搞掂唔繼續發出來。太遲處理清唔到的話,都起碼能skip 咗頭幾日最悪劣嘅病情,多搽雙飛人真係得嘅。

以前只懂西醫叫搽樂膏……又貴又無撚用,只舒緩少少,基本上整個病情不會變。
食維他命B雜
日日瞓前搽厚凡士林
一年翻發一兩次
每次都成個禮拜
我淨係記得藥房買膏 等佢好
食L Lysine
自己google
食完野用熟水抹咀 有時飲茶我會用茶抹咀 去油 不過唔知係咪人係都受到
同唇瘡都有20幾年相處經驗, 上面好多藥膚, 唔敢講全部, 但都用過7788, 有d自己買, 有d朋友旅行買番黎俾我試。
我真心覺得, 一feel到佢發, 其實就制止唔到。 可能某次, 個瘡無咁惡, 其中既藥係可寧佢快一兩日謝, 但真係唔會係次次得。

呢d藥膚,平既4-50 . 貴既成舊水一支都有, 擺兩擺又唔知去左邊, 又唔係次次有用。

所以我結論係, 唇瘡本身唔多會無拉拉發出黎(要黎都無計), 多數佢黎得, 都係個人病病地, 或者捱左幾日夜, 個人狀態唔好先會爆。 所以, 做多d運動生活節奏好d其實最實際。
藥膚, 我無再買勒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞