日本宣佈攻克人工量產鰻魚魚苗難關 人工養殖鰻魚成本可望減半!!!!!

39 回覆
56 Like 4 Dislike

昨日是廿四節氣中的小暑,也代表了一年中最炎熱的日子已經來臨。日本民間傳統上會在「土用丑日」食用鰻魚飯。面對鰻魚數量減少的問題,日本方面近日宣佈攻克了技術難關,有望使人工養殖鰻魚成本減少一半。

日本水產廳星期四宣佈,已經把人工養殖一條鰻魚苗的成本由2021年的3,700日元減少至目前的1,800日元。而在2016年這個價格高達四萬日元以上。

不過水產廳表示,目前野生捕獲的魚苗成本只是500至600日元,要把人工養殖的成本進一步壓縮至每條1,000日元。

雖然日本已經在2002年掌握了鰻魚卵孵化及育苗的技術,目前市場上的鰻魚苗仍然需要從野生環境中撈取再進行人工養殖,而日本每年鰻魚的消費量高達一億條。近年鰻苗捕獲量減少,導致價格居高不下。

品嚐過人工養殖鰻魚的農林水產大臣坂本哲志表示,人工養殖鰻魚的口感和野生鰻魚沒有區別。

當局的目標是在2050年,實現日本國內的鰻魚消費全部由人工養殖供給。

今年的「土用丑日」是在7月24日及8月5日。
睇嚟好快下一步就係攻克人工養殖人類嬰兒

三文魚野生瘦啲無養殖咁肥美。唔知鰻魚係唔係咁?
科技鰻
不過外國遊客收貴一半
平貴其次,唔洗再食某国產先係重點
中國工場可以關閉了
科技與狠活
強國工場:驚西咩 我成個配方
「引入」大陸 大家可以再平一半呀
成本3,700日元一條??

平時去超市買成條已經燒好急凍個D都係幾十蚊
上次去柳川食,圍返先200幾一個極上,都幾抵玩
鰻魚都分好多種
係,依家好多都係喺大陸入口。
應該大陸鰻魚嚟。
仲邊有野生鰻魚呀比人類食撚哂
因為之前一路都研究唔到鰻魚既生命週期
搞左好耐去到十幾廿年前先發現到鰻魚既幼體原來係全身透明既,喺深海生活
仲要食一種叫深海雪既有機浮游物
所以要搞全人工養殖就要諗點樣模擬返深海環境同埋人工製造深海雪飼料去養鰻魚幼體
依家只係成本降低
但魚苗都係要捉

鰻魚營養主要黎自出生時係深海帶上黎
只要仲係捉返黎養,營養都係差唔多
攻克XXX難關

好撚支那
香港食到嘅9成9都係
壽司郎都係用佢哋d貨
醒少少,唔好再將鰻魚技術讓俾鄰國喇
果d越南屎渠鰻黎
你自己諗下
日本大部分都係大陸啦...
就算係日本產d苗本身可能都係大陸台灣買
傻啦中國好多間諜
中國工場可以搶生意了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞