英國伊頓公學禁學生攜帶智能手機 派Nokia磚頭電話 限接電話發短信

35 回覆
53 Like 0 Dislike
作為英國頂級寄宿學校,伊頓公學(Eton College)是不少王公貴族子弟就讀學校,不過他們亦難逃手機誘惑,該校近期宣布,禁止新生攜帶智能電話,改用學校提供Nokia舊款「磚頭電話」,只能打電話和收發簡短信息,且手機內只配備一款貪食蛇遊戲。伊頓公學副校長Mike Grenier認為,儘管智慧型手機在建立社交網絡和獲取信息方面有其正面作用,但對青少年來說,過度依賴智慧型手機也會帶來社交和心理健康的風險。

綜合外媒報道,禁止學生攜帶智能電話新規,將於今年9月開始實施。新規暫時只會歸管9年級學生。至於其他年級的學生,將會繼續受到適齡措施的限制。

學校表示此舉是英國政府發佈指導方針後的回應,該指引支持校方在上課日禁止於校園使用手機,以減少干擾並改善課堂行為;校方亦會為學生提供iPad以配合學習需要。

伊頓公學是一間僅供13歲及以上男孩就讀的寄宿學校,知名校友包括威廉王子、哈里王子、英國作家喬治歐威爾(George Orwell)、「占士邦」(James Bond)作者Ian Fleming,以及前首相約翰遜(Boris Johnson)和卡梅倫(David Cameron)等。目前學費為每年6萬多美元。

https://channelchk.com/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E4%BC%8A%E9%A0%93%E5%85%AC%E5%AD%B8%E7%A6%81%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%94%9C%E5%B8%B6%E6%99%BA%E8%83%BD%E6%89%8B%E6%A9%9F-%E6%B4%BENokia%E7%A3%9A%E9%A0%AD%E9%9B%BB%E8%A9%B1-%E9%99%90%E6%8E%A5%E9%9B%BB%E8%A9%B1%E7%99%BC%E7%9F%AD%E4%BF%A1
不嬲都知
矽谷班ceo唔會俾仔女掂電子奶嘴
Tiktok CEO 唔會俾自已仔女用Tiktok
前教育局局長楊潤雄唔會俾自己仔女喺香港讀書
係咪安妮亞讀嗰間?
突然掛住我部6138
係咪好事都未知就好似以前d老母唔比拍拖唔比玩電腦,結果出到社會突然接觸就乜都唔識又易中scam咁
佢地洗撚好似你咁出社會捱咩
但Trump用
貴族學校,做咩都咁型

一出世狂玩咪一樣會中Scam
我建議全港警察都應該實行用nokia, 成日見班人係冷氣警車都不停撳手機。 唔知有咩公事要全車人不停咁撳呢?
nokia舊機仲用到?
貴族學校呀 50萬港紙一年呀 出乜撚嘢社會呀
咁撚有錢洗撚識咩
讀完書=食玩瞓
nokia 有出新dummy 機
留學唔俾玩,放假仲有得玩
做得好
以為貴啲㖭 香港有啲ischool都四十皮
又唔係個個做首相/大律師/跨國公司高層/貴族 一樣有好多人只係做普通有錢人
好快會出好多貪食蛇新世界冠軍
現任局長都唔會比自己個仔留係香港
林作係咪讀呢間
英國做=型
香港做:屌你老母古老石山
英國伊頓學費唔算特別貴,但要有極強家底/背景 先入到去讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞