政經CHAT 指外籍居民內地通行證不能稱「回鄉證」 梁振英:將外國人劃為港澳同胞欠尊重

33 回覆
4 Like 35 Dislike
【有線新聞】「港澳居民來往內地通行證(非中國籍)」周三起開始接受申請,全國政協副主席梁振英認為,不應將香港外籍永久居民申領內地通行證稱為「回鄉證」,認為「罔顧外國人的國籍,將人家劃為港澳同胞,是不尊重的」。

梁振英在社交平台發帖文,指「回鄉證」是在改革開放初期發給在港澳同胞進入內地時使用的證件,後來改為身分證式樣的「港澳居民來往內地通行證」,大家仍沿用「回鄉證」舊稱,持證人仍是中國公民。
但他認為,在7月1日公布、本周三開始可以接受申請的通行證,對象是外國公民,共非港澳同胞,因此這種通行證不能稱為「回鄉證」。他指出,「國籍是頭等大事,含糊不得,香港人當中有人不重視國籍,不等於人家也不重視」,又認為不少外籍華人對被看待成港澳同胞,在政治上有很大的忌諱。
點解唔可以,是鬼佬回鄉證
多尻餘
回鄉證三個字只係民間我地講開繼續講
一早改咗叫通行証
歡樂卡
梁副主席幫鬼佬發聲
不如立法,叫回鄉證就犯法,一律坐 10 年
叫人做中國人當然係侮辱
回味鄉下風味證
但他認為,在7月1日公布、本周三開始可以接受申請的通行證,對象是外國公民,共非港澳同胞,因此這種通行證不能稱為「回鄉證」。他指出,「國籍是頭等大事,含糊不得,香港人當中有人不重視國籍,不等於人家也不重視」,又認為不少外籍華人對被看待成港澳同胞,在政治上有很大的忌諱

咁算唔算其實係呢班咁嘅高官權貴,親自出嚟認證只要係有外國護照嘅華人面孔嘅物體,都係屬於外國人,所以要格外小心看待;只有你班土生土長九七年之前喺香港出世嘅英國殖民地物體,又冇外國護照嘅話,回咗歸之後就係最賤嘅地底泥
叫歡樂卡囉
97前回鄉證都唔使證明中國國籍,只是港澳居民華裔面孔就可以申請

咁而家叫鬼佬回鄉證冇問題呀
back to village
其實佢又講得啱

BTW 叫開 (中國籍) 港澳居民 X 年期多次有效往返中國簽證
好似有個印度佬拎咗回鄉證喎
歡樂卡
咁你自己屋企人又用乜嘢名叫
比佢地做中國人係光榮,點會係不尊重
原居民係咪唔拎得回鄉證?
因為佢地屋企人係外國籍呀
鬼佬的鄉不是中國,又怎可叫回鄉呢?
比支那攞香港身份證都唔專重,on9
雖然冇講錯
但依家又唔係個美國佬主動話用回鄉證去大陸
國藉模糊本來就係身兼幾國藉華人"優勢",依家最大顧忌正正係變成"無得揀",如果一方面本身晌所在國有家,一旦有乜衝突自已好易同家人兩地永隔,慣左兩面三刀的華人自然會驚,好難再兩邊著數兼顧,689講出左好多有錢又有大陸生意又有外藉家人仔女的人的顧忌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞