全港31萬麻雀較前微減 愛住旺區深水埗最多

103 回覆
42 Like 1 Dislike
講起雀, 香港日常見到既最大都頂多係白鵨, 但點解外國(美, 澳etc.)連塘鵝之類既都會周街飛

你入新界啲岸邊周不時都會見到白鷺

香港島啲山頭就有麻鷹

不過要細心啲先見到

以前市區天空都間中見到鷹係到飛
而家好少見

東區醫院果頭經常都見到鷹係天空盤旋

沙士前後市區仲經常見到
依家去郊區都仲有超多,一群群
可能市區乾淨左,要去郊區/近郊搵食
圍剿聚殲麻雀運動首先從四川省開始,自1958年3月20日至22日,全省滅雀1500萬隻,毀雀巢八萬個,掏雀蛋35萬個。隨後,天津、哈爾濱、杭州、長春、鎮江和北京等城市紛紛效法,這些城市到4月6日共滅雀1600萬隻。北京自4月19日至21日捕殺麻雀401,160隻,上海自4月27日至29日捕殺麻雀505,303隻。截至1958年11月上旬,全國各地不完全的統計共捕殺麻雀19.6億隻

支那鬼國想有麻雀都難
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%89%93%E9%BA%BB%E9%9B%80%E8%BF%90%E5%8A%A8

如果全國殺蚊殺甴曱or互相殘殺就好
雀bb

我buy呢個,係就好
香港麻雀唔怕人
圍剿聚殲麻雀運動首先從四川省開始,自1958年3月20日至22日,全省滅雀1500萬隻,毀雀巢八萬個,掏雀蛋35萬個。隨後,天津、哈爾濱、杭州、長春、鎮江和北京等城市紛紛效法,這些城市到4月6日共滅雀1600萬隻。北京自4月19日至21日捕殺麻雀401,160隻,上海自4月27日至29日捕殺麻雀505,303隻。截至1958年11月上旬,全國各地不完全的統計共捕殺麻雀19.6億隻

支那鬼國想有麻雀都難
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%89%93%E9%BA%BB%E9%9B%80%E8%BF%90%E5%8A%A8

毛柒東在任期間公佈華南虎係人類嘅敵人,家陣華南虎幾乎滅種,冚家剷嚟
淨係彩虹都3千隻la

支那鬼國想有麻雀都難

毛柒東在任期間公佈華南虎係人類嘅敵人,家陣華南虎幾乎滅種,冚家剷嚟

毛魔完全係弱智
乜原來有呢啲活動
講起雀, 香港日常見到既最大都頂多係白鵨, 但點解外國(美, 澳etc.)連塘鵝之類既都會周街飛

話時話,係支那真係唔覺有白鴿

以前成日見大陸連係市區都拎槍打雀

有撚街雀

支那除左蝗仲有生物架咩?
香港麻雀多定珠頸班鳩多
香港麻雀多定珠頸班鳩多

街頭睇感覺上麻雀多
佢地通常一群咁嚟

斑鳩就幾隻幾隻
香港麻雀唔怕人

日本嗰啲直頭跳到你腳邊
跌咗啲餅碎會啄嚟食
好可愛
香港麻雀唔怕人

日本嗰啲直頭跳到你腳邊
跌咗啲餅碎會啄嚟食
好可愛

香港都會
我反而想知係網上成日講小葵花鸚鵡都係住係香港城市入面,但點解我一隻都見唔到?
香港麻雀唔怕人

日本嗰啲直頭跳到你腳邊
跌咗啲餅碎會啄嚟食
好可愛

香港都會

點解我見親嗰啲我隔無遠行過就飛走嘅
我反而想知係網上成日講小葵花鸚鵡都係住係香港城市入面,但點解我一隻都見唔到?

之前睇鏗鏘集見到影住係動植物公園嗰邊啲樹

利申:未見過
德國 d 麻雀勁肥
打完風樓下大堆麻雀捉蟲食
早排去睇雀聽d導賞員講
香港d麻雀少左 反而紅耳鵯就多左
呢隻
早排去睇雀聽d導賞員講
香港d麻雀少左 反而紅耳鵯就多左
呢隻

呢隻都周不時見到

仲有逢親春天就聽到嗓鵑呻吟
我比較鍾意黑領椋鳥
佢地叫聲好響亮又識唱歌
有d仲唔係好怕人

之前睇鏗鏘集見到影住係動植物公園嗰邊啲樹

利申:未見過

動植物公園同香港公園嗰一帶啦,同埋佢哋嚟嚟去都係喺返港島活動,所以唔係住嗰頭係見唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞