袁弓夷: 已委託台灣科技公司研發手機投票, 全球港人通過護照驗證就可投票

30 回覆
25 Like 43 Dislike
袁弓夷告訴美國之音,「香港議會」成立兩年來,他已斥資數十萬美元,委託一家台灣科技公司研發手機投票軟體,現已接近測試完成,

且其設計可確保投票人的身分保密。依最新規劃,軟體於7月底完成測試後,網路公投8月應可上線,讓身處全球的港人,只要通過護照驗證,就可參與投票。

袁弓夷說,首次的「香港議會」公投,他規劃以「香港主權屬於誰?」為題,來確認港人的自決權,之後,他將規劃於年底舉行香港議員的網絡普選,一人一票,讓真正有選民基礎的港人議員,據以成立海外的香港政府。

袁弓夷不諱言,自己正在推動的理想“難度高的不得了”,完全無法保證能按進度實現。

本文純粹轉載新聞 文中人士立場與本人無關
國安已報
On9香港政府已經做到勁多票 靠護照既話無用
仲有機會爆埋投票人既詳細資料
國安已報
保安一定奶野,到時邊個投過個個數據庫就好玩
呢條友太睇少國家隊D hacker
有咩議題?
先唔好講個人資料流出嘅問題
你冇香港護照嘅database點樣驗證
係喔,除非
就算做到
啲廢老都唔會用
最後得部分人用
唔夠認受性
喺香港嘅人 投咗有國安風險 已經冇乜人敢投
觀望
之前見過有人講過呢樣嘢,話個驗證本身都logic failed

1. 持BNO
2. 其實國家護照而於香港出生
3. 2019 前簽發之CNO

咁跟住啲人話2019後續咗CNO咪冇得玩
實名登記 方便比人拉
我認為強權而家勢力咁大
手機投票更加易造假票
幾時投得
實名制
可能眾籌買個島建國。純粹我幻想。
又係二傻之一
一個所羅門,一個袁爸
個保安措施可以抵禦到國家級hacker攻擊先講
尊重啦,人哋好接近美國權力核心
台灣科技公司
一早講咗行唔通,嗰條大陸婆求其鳩噏一句佢就搞幾年,煲冇米粥都算仲同全世界反晒面,到最後得個桔
當年初選投過票既其實都可以拉得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞