[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
香港女足周日(14日)再於港會場友賽印尼,今年3月轉投日本球會岩手斑馬的蘇鎧霖(阿蘇)及湛靜雯(湛靜)入選是次港隊大軍,兩人同盼透過外流,向職業球員之夢衝刺:「喺日本只需要專心練波,唔使兼顧其他嘢,好想睇吓經過呢種生活之後,自己有幾大進步。」■圖、文:鄧文滔(部分圖片受訪者提供)

蘇鎧霖和湛靜雯去年攜手助傑志成為「雙冠后」,今年初在效力岩手斑馬的吳卓蔚(阿Mi)推薦下,令她們有機會挑戰日本東北女子足球二級聯賽,「阿蘇」坦言:「我好早已經想出去闖,試過寄啲片同CV畀球隊,但冇下文,今季託『阿Mi』問吓佢隊波有冇興趣,竟然得咗。」

雞同鴨講隊友示範搭夠

要跳出「舒適圈」,對首度外流的「阿蘇」和「湛靜」而言絕非易事,「湛靜」提到因言語不通,起初兩人要花上不少時間,才明白教練指示:「例如教練教傳波技巧,因為球隊大部分人用日文溝通,我哋唔太明白佢想點,要隊友示範幾次先練習到。」「阿蘇」又感激一眾隊友助她們融入環境,令她有所感觸:「雖然我哋同日本球員唔太溝通到,但有一兩個隊友超好人,會趁放假車大家周圍去,令我覺得如果之後有外援嚟香港踢波,應該要幫佢哋適應環境,因為一個人喺外地生活,面對嘅困難比想像中多。」

湛靜雯、蘇鎧霖及吳卓蔚3名「港腳」,在岩手斑馬今季首場聯賽悉數擔正,其中「阿蘇」更取得入球,縱使球隊以1比4不敵JFA福島青年軍,惟「湛靜」表示感受過高強度賽事後,反而令自己更努力作改善:「對手好多球員只係高中生,但腳下功夫好純熟;想喺日本踢多啲,就要提升對抗性,之後為港隊踢國際賽都好啲。」「阿蘇」強調會珍惜機會,為夢想奮鬥:「香港想搞女子職業聯賽可能要等吓,但球員生涯唔長,好想去日本體驗職業球員生活,喺有限嘅時間為夢想衝刺!」

港女足鬥印尼記得捧場

港隊日前在閉門友賽以3比2險勝印尼,周日兩隊再度交手,球迷更可購票觀賽,上仗後備入替的「湛靜」稱會全力為主場球迷爭勝:「嚟緊呢場可以聽到球迷嘅打氣聲,又有直播睇,我哋一定會落足心機,令大家盡興!」

原文網址:赴日追夢加盟岩手斑馬 蘇鎧霖湛靜雯力求突破 | on.cc東網 | 體波 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240712/bkn-20240712190650707-0712_00882_001.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2AUgbxbzilfFORxuwwCGbUSkjUlY3n5BNtUw-9WFukVBgQv1uBQ35mfSE_aem_wslB1yUYLHIuCN_GZ7DW1A
方力申好比唔比
拎腳總嚟比
印度應該連樽裝水都唔安全
游卓峰?
佢點樣比法
link?
https://x.com/enterchanman/status/1811734360178975132

Lester Chan

Lee Man will officially begin their training camp on Tuesday (16 July). Players and coaches will be made available for interview after 11:30 am.
係咪會有燒豬?
斬開x件
上年有咩?好似都係純粹練波嚟
點會冇
今年仲食唔食呀
斬開五件

大霧到開唔到波
有冇海鮮醬可以點住嚟食
留名陳嘉昊入陳嘉豪波
好多日本外援去印度踢波,佢哋反而適應到,有個踢莫亨巴根,一開始話屙到腳軟,但想到返日本JFL都可能唔收,頂硬上,最後練成百毒不侵。
立立日日刺激佢,端午節食住傻問佢想唔想食。
早抖啦傑志!早啲開操咪早啲抖囉
有,同子一樣,大部分本身有軍背景。
?
學A當年喺印尼頂唔順,唔可以怪佢,本身香港嘅生活太好太舒服喇,又唔會好似一啲日韓球員咁,一早習慣跳出舒適圈。

2013年我喺印尼婆羅洲踎咗半個月,都有啲頂唔順,雖然學A身處嘅Jakatra,比我身處嘅印尼四流鄉下地方先進十倍,不過我都感受到一個人喺異鄉嘅不安,而且生活文化完全唔同嘅角度。

這些機會留級日本球員,佢哋畀我哋捱得係事實,地球冇地方難到佢哋,印度都冇問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞