[多圖慎入] 矯型鞋墊,著到周身痛,求巴打救命 !

40 回覆
1 Like 13 Dislike
係咁既,我行得多就足踝唔舒服,拉扯痛,sub taylor joint痛到要睇物理治療拉番正,物理治療話我行路側埋右腳,同長短腳加小腿肌唔夠,叫我做拉筋咁過左一年

我有日衰多口,係要佢介紹矯型鞋墊比我,咁佢介紹左,心大心細一個月,上左灣仔間野,測量完後,話我足弓高,前腳內翻,O型腿,好啦,度位做墊,一星期後攞,一試OK, 開始試,未包面料,可修改

兩星期後,我話咁樣痛

咁佢叫我去FINE TUNE, 話我鞋有凹位,填左D膠,著左半日,全身咁痛

嘩屌,即刻除左佢,休息,食NSAIDs, 好D

唔用,又唔上唔落,隻腳好似火燒,打比佢,佢話可換料重做,巴打,點好 ?

1. 佢肯回水,回水再搵?
2. 係咪我未慣 ?
3. 下圖,係咪粗糙,2500蚊,整PAT咁野,第間係咪咁
4. 依家唔上唔落,回水再搵,茫茫然,點好 ???

點樣昆?有指點
我有扁平足以前去drkong 買矯形鞋墊又係着到腳痛以後都唔信呢啲
求詳細
坐骨神經痛?
似係,係扯住,震到少少痛
腳板底肌肉唔夠力,買對白飯魚著行路慢慢練返腳板肌肉就得,咩矯形鞋都係哂鳩氣。
足弓高,前腳內翻,O型腿
無理由三樣一齊出現喎。 腳內翻, 足弓自然係塌。 內翻小腿亦無理由向外, 點樣O型腳?

通常腳痛D嘢都唔係腳問題, 多數係盤骨歪/核心肌群弱。 試下搵D pilates/mobility 堂上吓
冇咩詳細可以講
嗰陣時小學好耐之前
就係有啲腳弓承托鞋墊
每行一步都有舊嘢頂住隻腳板腳弓位
痛撚到仆街
着咗陣就冇着
你痛似係行路個陣著力點落左去足弓位,正常應該足外側個位受力
偏平足整舊嘢頂住佢點樣可以唔受力
佢面頭果啲係咪話係銀做既線黎? 細個老母比人水過買哩啲比我用 無L用
你行個陣試下用足外側落地先,即係個腳板側側地,唔係打平咁落地

正常係左1圖既著力點
你似係用左足弓受力,而你足弓高本身代表肌肉好硬,你仲用佢受力,變相小腳後既肌肉tibialis posterior 要比多左力,會引發小腿後痛,同埋tibialis posterior tendonitis

睇落都match你clinical 症狀
試下睇醫生
你分返先我係偏平足
樓主係足弓高
其實兩者個症狀係差唔多
你flat foot代表左你平時,你平時個小腿肌太weak hold唔起個足弓,有舊野頂住你係要你變返圖1正常既受力點,但你依舊用左舊方法行,足弓受力,咁樣頂住法緊係痛
其實依個係輔月助工具,要改既係你要重新學過行路,唔係話有左舊野就靠晒佢
你戴嚿嘢想幫你矯形,唔整到你痛嘅話你應該攞去回水啦
我見偏平足有分類
我天生隻腳就平 就算唔企落地 隻腳無受力都係平
呢種扁平足好似無得救
咪臭係,樓豬條死智障,同埋係自己叫人介紹
再補充一句,着有足弓既鞋 就連企係度都痛
同行路無關。
大大舊肉頂住 足弓一定受力
認真,做鞋墊係有用嘅。試下去 google 古永康 足病診療 及 矯形鞋墊服務,我响佢到整過鞋墊,著咗幾年都幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞